Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar
Grønlands Kommando
Grønlands Kommandos mærke
24. april 2014

Globalnavigation

clear

Indholdsområde

 
Om at bo i Grønnedal... 

Her kan du læse lidt forskelligt om hvordan det er at leve og bo i Grønland i almindelighed og Kangilinnguit (Grønnedal) i særdeleshed.

Generelt.
Grønland og Danmark har relationer langt tilbage i tiden. Vores nuværende forhold er et rigsfællesskab, i dette fællesskab findes også Færøerne. Grønland har Hjemmestyre. Hjemmestyret er landets politiske folkevalgte. Grønland har hjemtaget forvaltningen af en lang række områder. Eksempelvis fiskeri, fangst og landbrug. Det vil sige at love og bekendtgørelser vedr. disse områder udarbejdes og vedtages af Grønlands hjemmestyre uden dansk indblanding.
Når man hører udtalelsen: "Grønland hører under Danmark", ja så kan man altså roligt rette vedkommende og fortælle den rette sammenhæng.

Hovederhvervet på Grønland er fiskeri.
Den traditionelle fangerkultur findes kun i meget begrænset omfang. Hundeslæde anvendes stadigvæk, men kajakken er for langt de flestes vedkommende byttet ud med en jolle.


Kangilinnguit.
Grønnedal er et lille sted, men med helt utroligt mange muligheder. Folk heroppe er både fantasifulde og sociale. Dertil nyder de fleste at være i naturen, som også på mange måder er unik.
Vi hører under Kommuniarfik Sermersooq. Denne kommune dækker fra Kangilinnguit i Syd over Nuuk til Østkysten. Kommunens navn der hentyder til 'den store is' er derfor ikke bare grebet ud af luften. Det skal siges at Kangilinnguit indtil 1/1 2009 var en del af Ivittuut Kommune.
Der er helikopter forbindelse to gange i ugen. Tirsdag og torsdag. Det er vores postdilligence og vores forbindelse til lufthavnen i Narsarsuaq. Danmarksflyveren fra Narsarsuaq til København flyver pt. om onsdagen. Vejrliget medfører af og til aflysninger af helikopterflyvningerne, dette er dog mest et vinterfænomen. Når det sker kan vi sagtens være uden post i over en uge. Man må derfor forvente at postgangen kan være lidt træg. På samme måde må almindelige rejsende også være indstillede på at der kan blive problemer.


Velfærd.
Under velfærdsudvalget er der en række underudvalg. Det være sig vandsport, jagt og skydning, friluft, scenen osv. Alle disse udvalg har grej og ekspertise til udlåns. Så hvis du f.eks. mangler en rygsæk, et par ski kan du låne, eller har lyst til at prøve kræfter med flugtskydning, så er der mulighed for det hele under kyndig vejledning. Det er bare at spørge.

Stationen er udrustet med et mindre, men meget veludstyret fitnesscenter. Her finder du udstyr til såvel styrketræning som kredsløbstræning. Seneste skud på fitnessstammen er spinning, hvor der køres flere hold om ugen.

Om sommeren er det højsæson for udendørslivet. Terrænet i Grønnedal og omegn er relativt let tilgængeligt. Med et par gode vandrestøvler kan man sagtens klare sig. Der er ikke brug noget speciel udrustning for at klare sig på en kortere vandretur. Blot man bruger sin fornuft og altid medbringer en vhf-radio så er området et af de sikreste at færdes i.
Vil man længere ud eller vil man på hyttetur så er der også muligheder for det.
Grønlands Kommando råder over et antal hytter i "nærområdet" efter grønlandsk målestok er det op til 40 kilometer. Det kan jo være langt at gå i fjeldet, så derfor er der mulighed for at låne både. Alle hytter ligger, fornuftig vis, tæt ved vandet og man kan ankre op ikke langt fra hytterne. Inden man låner en båd skal man dog have en fornuftig instruktion og bevise at man kan sejle sikkert. Vandet er koldt året rundt, og bunden er klippe. Det er derfor noget anderledes vilkår end de danske.
Hytteliv
Selvom man bor i en hytte kan man sagtens spise med stil. Røget hjemmefanget fjeldørred (fra selvbygget rygeovn. Dertil hvidvinsdampede blåmuslinger (indsamles ved lavvande). Man bor egentlig i verdens største køleskab, og lækkerierne er mange.