Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar
Hærens Operative Kommando
Forsvaret
19. september 2014

Globalnavigation

clear

Indholdsområde

 
Om KFOR 

DANCON/KFOR Hold 30A, Kosovo

Februar 2014


Det aktuelle danske bidrag til NATO’s styrke i Kosovo (KFOR) består af 35 mand.

En bevogtningsdeling på 29 mand har til opgave at stå for adgangskontrol, vagt og patruljering i en lejr i Novo Selo. Bevogtningsdelingen udsendes på tre-måneders hold.

Ud over bevogtningsdelingen er udsendes fire stabsmedlemmer til KFOR’s hovedkvarter i Camp Film City i Kosovos hovedstad Pristina og et PsyOps-team på to mand. Disse bidrag tilpasses løbende og udsendes på seks-måneders hold.

Hold 29 overtog opgaven i starten af august 2013.

Den nuværende bevogtningsdeling i Novo Selo benævnes hold 30A.

Hold 30A kommer fra Dansk Artilleriregiment.

Historie
Den serbiske hær forlod Kosovo i juni 1999, efter at NATO havde gennemført en 77 dage lang luftkrig imod Serbien. Der blev med opbakning i FN's Sikkerhedsråd indsat en NATO-styrke, KFOR, med dansk et kontingent på 875 soldater.

Styrken har siden medvirket til at lægge en dæmper på områdets nationalistiske stridigheder.

Både den samlede KFOR-styrke og det danske bidrag er løbende reduceret. For eksempel blev de danske Leopard kampvogne trukket hjem fra Kosovo efter hold 2.

Broen over floden Ibar, der forbinder Mitrovicas overvejende albanske bydel i syd med den overvejende serbiske i nord, er blevet symbol på konflikten. Danske soldater har flere gange måttet blokere broen for at forhindre ophidsede folkemængder i at genantænde konflikten på den modsatte bred.

I marts 2004 opstod der uroligheder, som meget hurtigt bredte sig til hele Kosovo. I Mitrovica kom det til sammenstød mellem kosovo-albanere og kosovo-serbere, og fra Danmark vurderedes det nødvendigt at udsende en forstærkningsbidrag på ca. 100 mand til den danske bataljon i Mitrovica. De opholdt sig to uger i området for at støtte bataljonen, inden situationen var så meget under kontrol, at de kunne vende hjem igen.

Kosovo erklærede sig selvstændigt den 17. februar 2008, og indtil videre har omkring 65 lande godkendt uafhængigheden, heriblandt Danmark.

NATO besluttede i juni 2009, at situationen i Kosovo var stabil nok til at lade KFOR-styrken overgå til en mere tilbagetrukken rolle, som benævnes ”Deterrent Presence” (afskrækkende tilstedeværelse).

NATO’s reduktioner forventes gennemført i tre trin. Første trin blev gennemført i januar 2010, da styrken blev reduceret fra ca. 15.000 til ca. 10.000 soldater.

I den forbindelse blev den danske bataljon reduceret fra ca. 300 mand til et kontingent på 180 personer, og den danske lejr Camp Olaf Rye blev nedlagt.

Den franske brigade, som den danske styrke var underlagt, blev tilsvarende reduceret til en kampgruppe, der benævntes Multinational Battle Group North (MNBG-N). Opgaverne var patruljering, overvågning, eftersøgning samt ikke mindst dialog med alle de involverede parter. Det danske kontingent boede i den franske lejr i Novo Selo.

Lejren ligger midt imellem de to store byer Mitrovica og Pristina, og der var særdeles gode forhold for soldaternes ophold og tjeneste.

Det danske kontingent, der udsendtes til Kosovo som Hold 23 fra august 2010, bestod af i alt 146 soldater, men siden februar 2011 har det danske bidrag til missionen i Kosovo bestået af kun 35 soldater, bevogtningsdelingen i Camp Novo Selo og seks stabsofficerer i KFOR’s hovedkvarter i Pristina.