Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar
Hærens Operative Kommando
Forsvaret
18. september 2014

Globalnavigation

clear

Indholdsområde

 
Tungere panser til Helmand 
OKSBØL: Som de første introducerer ISAF hold 9 infanteri kampkøretøjer til missionen i Helmand i Afghanistan. I alt ti skal af sted, og det er et helt nyt koncept for hæren, hvor infanteriet kan kæmpe både opsiddet og afsiddet
10-01-2010 - kl. 10:02

”Det er et rigtigt godt køretøj”, siger konstabel Torben Nielsen om sin CV9035. Han er kører på vognen og er især imponeret over dens egenskaber i terræn, hvor den angiveligt på grund af størrelsen og vægten har væsentlig mere vuggende bevægelser end de pansrede mandskabsvogne, Torben tidligere har kørt i.

CV9035DK

CV9035DK er et svenskproduceret pansret infanteri kampkøretøj på 32 ton og med en motor på ikke mindre 850 HK. Besætningen består af tre mand, en kommandør, skytte og en kører. Ud over det medbringer den seks (op til syv) infanterister i mandskabsrummet.

Får ekstra udstyr
Her på øvelsen Oksbøl kører vognene rundt i almindelig dansk konfiguration, men inden udsendelsen til i Afghanistan i næste måned bliver de opgraderede med termiske kameraer, så infanteristene også kan se alt omkring vognen i mørke. Derudover får den gitter til beskyttelse mod panserværnsraketter og Barracuda mobil sløring, der både virker som camouflage og til nedkøling af vognen. Et system der allerede nu anvendes af Leopard 2 kampvognene i Helmand.

Infanteri kampkøretøjet er bevæbnet med en stabiliseret 35mm maskinkanon og et 7.62mm maskingevær som tårngevær, der skyder i samme retning som maskinkanonen. Derudover medfører den seks infanterister i bugen. Mandskabsrummet er indrettet sådan, at der i kamplugerne er installeret affutager til tre lette støttevåben, så mandskabet kan kæmpe fra vognen. Infanteristerne kan dog også sidde af og kæmpe som traditionelt infanteri.

Intelligent ammunition
For at give gruppeføreren og de øvrige infanterister bedre vilkår, kan de via infoskærmen i mandskabsrummet se, hvad der foregår omkring vognen. De kan også se, hvad skytten sigter på.
Skytten har ud over dagsigtet et termisk sigte af nyeste dato, hvilket gør at køretøjet kæmper lige så godt i mørke, som i dagslys.

Maskinkanonen er i stand til at skyde med intelligent ammunition (elektronisk programmerbar), brisant og pile-skud mod pansrede mål.