[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Skydækket var tæt den novemberdag i 1942, hvor det amerikanske Flying Fortress-fly fløj henover den grønlandske indlandsis på udkig efter et savnet amerikansk C-53 fly. Piloten laver et venstredrej og flyets venstre vinge rammer toppen af en gletcher og styrter.

Redningsaktionen var vanskelig og tidskrævende på grund af det nedstyrtede flys utilgængelige position og håbløse vejrforhold. Det kostede tre liv at redde alle besætningsmedlemmerne fra B-17 flyet. De blev aldrig fundet og heller ikke glemt.

Selv nu 67 år senere og ved hjælp af avanceret teknologi, er det en meget vanskelig opgave at bjærge flyvraget på den grønlandske østkyst. Men alle amerikanere skal tilbage til USA, og derfor har HVIDBJØRNEN i starten af måneden forsøgt at lokalisere flyet for amerikanerne. Skibets helikopter fandt dog ikke flyet men indsamlede i stedet en masse oplysninger om området.

- Dem videregiver vi til US Coastguard, så de kan danne grundlag for deres videre prioritering af opgaven og planlægning af deres mission. Vi kan ikke udføre opgaven for dem, da vi ikke har det udstyr, der skal til, fortæller Jørgen Bruun, kaptajnløjtnant, Grønlandskommando.

Historien om det styrtede fly, som også er kendt fra filmen Memphis Belle, den vanskelige redningsaktion og de tre døde helte kan læses her