[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Lars Bøgh Vinther

I Syd- og Sønderjylland blev 1.000 soldater udkommanderet i de allertidligste morgentimer, og flere steder kom det til kamp. I alt 11 danske soldater og 3 grænsegendarmer mistede livet under kampene.

Særligt hårdt gik det til i Haderslev, men overmagten var for stor. Soldaterne måtte overgive sig og trække tilbage til kasernen til stor ærgrelse for bl.a. Erik Bundgaard Grell. I en kanonstilling 100 meter fremme kunne han se kolleger blive sønderskudt og overkørt af tysk panser , men selv måtte han rasende forlade sin 37 mm panserkanon og fortrække til kasernen.


 
Erik Bundgaard Grell, Christian Memborg og Kai Bossack kan opleves på Forsvarskanalen, hvor man kan høre deres øjenvidneberetninger om kamphandlingerne. Interviewene blev optaget i 2010.Man kan også se en film, som rekonstruerer alle morgentimernes  kamphandlinger i det sydlige Jylland. Filmen er instrueret af den tidligere grænsegendarm Carl Jørgensen. I hans øjne var de danske soldaters indsats heroisk. Trods den voldsomme overmagt lykkedes det at  uskadeliggøre 14 tyske panservogne.