Foto taget i forbindelse med at forsvarschefen general Peter Bartram besøgte de danske soldater i Mali, der er en del af Operation Serval.

Foto taget i forbindelse med at forsvarschefen general Peter Bartram besøgte de danske soldater i Mali, der er en del af Operation Serval. Foto: Jakob Østerbye / Forsvaret.

Tirsdag den 15. januar gav Folketinget grønt lys for, at Forsvaret kunne udsende et bidrag til støtte for den franske militæroperation i det nordlige Mali, Operation Serval. Det danske bidrag bestod af et af Flyvevåbnets C-130J Hercules-transportfly og i alt op til 40 personer – piloter, øvrige besætningsmedlemmer, teknikere, andet støttepersonel og forbindelsesofficerer. Den militære indsats i Mali gennemførtes efter en beslutning i FN’s sikkerhedsråd og efter anmodning fra Malis præsident.

Det danske fly løste transportopgaver. De omfattede transport af personer og materiel i form af køretøjer, reservedele og ammunition til brug for operationen. Det var den franske styrke, der tildelte det danske fly opgaver. Folketinget havde ikke pålagt det danske fly særlige begrænsninger i forhold til, hvem og hvad der kan medbringes eller hvilke lande, som det danske fly kan lande i og lette fra. Ud over Danmark støttede også USA, Storbritannien, Belgien og Tyskland den franske operation i Mali.

Den 15. maj fløj det danske Hercules-transportfly sin sidste tur til Mali som en del af den franske Operation Serval. Bidraget blev sendt af sted med kort varsel den 15. januar 2013, hvor franske soldater rykkede ind i landet for at forhindre, at det blev løbet over ende af islamistiske oprørere. Flyet har fragtet både passagerer, vand og militært udstyr. Den logistiske base lå i Dakar i Senegal. 

 • Områder

  Mali
 • Ramme

  Koalition
 • Tidsinterval

  2013 - 2014
 • Aktuel

  Nej

Operation Serval

Antal danske soldater, der har gjort tjeneste på missionen: 56