Konstabel Samuel Enig


Charlie-Kompagniet har ansvaret for at bemande de fire baser i Patrol Base Line, der efter lukningen af den fremskudte base Armadillo er det farligste område for de danske soldater.
Konstabel Samuel Enig blev dræbt af en vejsidebombe i området omkring Patrol Base Line, der ligger seks kilometer nordøst for byen Gereshk. Selv om kammerater og sanitetsfolk straks ydede førstehjælp, og Samuel Enig blev evakueret med helikopter til felthospitalet i Camp Bastion, stod hans liv ikke til at redde.
Han blev erklæret død, da han ankom til hospitalet.

Chefen for Den Danske Kampgruppe, oberst Lennie Fredskov, skriver:
"Søndag morgen var en forfærdelig morgen. Det var søndag morgen, at vi fik beskeden om, at konstabel Samuel Enig var blevet dræbt. Med tabet af Samuel har vi ikke bare mistet en dygtig og modig soldat, vi har også mistet et menneske, der på en lidt stille og tilbageholdende måde og med underspillet humor var med til at skabe en god og tryg stemning i sin gruppe.

Han gav aldrig op, selv om han var presset til det yderste, og han løste sine opgaver med stor pligtfølelse og dygtighed. Samuel startede på Hærens Basis Uddannelse 1. april 2009. Han var geværskytte 1 i 2. gruppe, 1. deling i Charlie-Kompagniet. Det var Samuels første udsendelse med forsvaret, og han har både under uddannelsen, og siden han ankom til Afghanistan sommeren 2010, vist sig som en soldat, de andre i gruppen kunne stole på, som de så op til, og som kunne sit kram.

Mine tanker og min dybeste medfølelse går til Samuels familie, for hvem verden styrtede sammen søndag morgen. Og jeg tænker på Samuels kammerater, der har mistet en ven, kollega og kammerat. Jeg ved, at kompagniet er hårdt ramt af tragedien, men jeg ved også, at kompagniet er stærkt og vil fortsætte med at løse sine opgaver med samme høje standard som hidtil. Samuel, med din alt for tidlige død er der skabt et hul, der aldrig vil kunne udfyldes.
Du vil aldrig blive glemt.

Æret være dit minde."


Chefen for Charlie-Kompagniet, major Eskil Villarreal Berger, skriver:
"Samuel, eller Enig som vi kaldte ham, kom til Livgarden som værnepligtig og var det, man kaldte en født Garder. Han valgte at fortsætte på Hærens Reaktionsstyrke Uddannelse, for det var jo det naturlige at gøre, når Livgarden opstillede det kompagni, han var en del af. Han blev Gevær 1 i 2. gruppe i 1. deling.
Gruppen, delingen og kompagniet var glade og trygge ved Samuel i den funktion. Her viste han sig ambitiøs, initiativrig og målrettet. Han var en dedikeret soldat, og han gik til opgaven hernede med en inderlig dedikation. Han troede på missionen og havde bestemt sig for en karriere enten i Forsvaret, hvor det skulle være som sergent, eller måske på sigt som politibetjent. Enig var en god kammerat på mange måder. Man tvivlede ikke på ham, og han lyttede til sine kammerater.
I bund og grund var han en ”hyggelig fyr”. Enig var en livsnyder. Han kaldte processen at male sin egen kaffe for ”meditativ”. På denne måde var alle, som delte hans passion for sort kaffe, inviteret til at nyde kaffen, som han – altid møjsommeligt – lagde kræfter i at tilberede. Han fik dog sjældent mere end én kop selv, for det gjaldt ligeså meget om at sørge for, at andre havde det godt.
Tidligt i uddannelsen brækkede Enig sin hånd, og det var lige ved at sætte en stopper for hans udsendelse. Enig kæmpede og nåede at skade sin hånd endnu engang, men det skulle stadig ikke stoppe ham, og til sidst endte han i Helmand med sine kammerater.
Enig satte pris på sit bagland, og alle ikke indsatte stunder gik med at sørge for, at familien derhjemme havde det godt. Han var glad for at være ude, men hjemme var nu trods alt bedst.

Charlie-Kompagniet trækker sig lidt tættere sammen i dag, for det er blevet lidt koldere i Helmand efter dette, men vi støtter hinanden og finder varmen igen. Vi husker Enig og fortsætter opgaveløsningen.
Måske bliver vi oven i købet lidt bedre mennesker og soldater af at huske ham? Enig var en markant personlighed, et godt menneske og en kammerat, der vil blive savnet og aldrig glemt.

Vores tanker går til Samuel Enigs familie. Vi går alle en hård tid i møde, men I skal alle vide, at kompagniet altid vil huske Samuel Enig og holde hans minde højt i ære.

Æret være dit minde."


Tjenesteforløb:

1. april 2009 Indkaldt til 1 HBUKP/ II UDDBTN LG
28. november 2009 Ansat ved 5 HRUKMP/ II UDDBTN LG
Juli 2010 Udsendt til ISAFBisat:
Nordre Kirkegård, Havelodden 4, 7100 Vejle