[Oprindeligt publiceret af Gardehusarregimentet]

Fra ørkenstøvler til skistøvler

Kilde: Michael Borg, Sjællandske Medier.

Sidste hold fra DANCON IRAK 4 vendte hjem til Danmark den 18. februar. For de 27 soldater fra Antvorskov Kaserne var det både en sorgens og glædens dag.


SLAGELSE: De pårørende til de 27 hjemvendte soldater fra Irak holdt sig pænt i baggrunden, da sidste hold fra DANCON 4 afmønstrede torsdag formiddag.

Mange af de pårørende havde tydeligvis prøvet det før og vidste instinktivt at afskedsreceptionen i parolesalen på Antvorskov Kaserne, måske var sidste chance for soldaterne til at sige farvel til gamle kammerater, før de igen bliver spredt for alle vinde. Det var med andre ord både en glædens og sorgens dag.

Chefen for Gardehusarregimentet, kammerherre oberst John Kidde Hansen, kom i debriefingen kort ind på sagen om Anne Mette Hommel, som netop var taget hjem, da DANCON 4 ankom til Irak.

Han beskrev også valget som en stor succes og sagde afslutningsvis:
- I har gjort en forskel, tillykke med det, sagde han og henvendt til de
pårørende:
- Tak for lån. Vi ved, at det har været lang tid.

Spændende opgave
Oberst John Dalby var øverste chef for den 550 mand store bataljon Camp Dannevang vest for Basra. Og selvom det ikke er første gang han har været udsendt til nogle af verdens brændpunkter, så har de seks måneder i Irak været hårde, men også meget spændende.
- Det har været en spændende opgave, som har krævet stort set alt, hvad man har lært som soldat. Vi har prøvet det hele: Vi er blevet beskudt med håndvåben, artilleri og raketter, fjernet vejbomber og har ryddet op efter selvmordsbombere, fortæller han.

Selv er obersten, der siden rekruttiden i Vordingborg har fundet et hjem i Forsvaret, ikke et sekund i tvivl om at tilstedeværelsen af danske tropper i sin tid var den rigtige beslutning.
- Jeg oplevede valget som noget utroligt positivt, hvor den almindelige iraker var klædt ud i festtøj og klappede af os i vejkanten, når vi kørte forbi. Der er ingen tvivl om, at det er et folk, som gerne vil have et andet land, siger han og fortsætter
- Irakerne plejer at sige til os: Vi er glade for at I er her, men vi glæder os også til I rejser igen.

Den fortabte søn
For Inge og Niels Frausing, Ringsted, er det også en god dag.
De har fået deres søn, seniorsergent Claus Frausing, 42, hjem igen efter seks måneder i Irak. Sønnen har tidligere været udsendt til Kosovo og Bosnien, men denne gang har han lovet ikke at tage afsted igen.
- Vi regner med at det her var sidste gang, for han har jo taget sin tørn,
forklarer Niels Frausing og bliver suppleret af sin kone Inge:
- Vi savner ham utroligt meget, når han er afsted.

Om selve faren for at blive dræbt eller såret som professionel soldat når man er udsendt krigshærgede lande, siger Niels Frausing smilende:
- Der er jo større risiko for at blive skudt på Strøget.

Til top