[Oprindeligt publiceret af Gardehusarregimentet]

Opklaringsbataljonen støtter Hæren med afprøvningen af vitalt materiel til ISAF-styrken.

2. Lette Opklaringseskadron (2 LOPKESK) fra Opklaringsbataljonen på Bornholm deltog i uge 6 i feltmæssig afprøvning af nyt, topmoderne Electronic Counter Measures materiel (ECM) i Oksbøl. ECM er en del af vore internationalt indsatte styrkers modforanstaltninger mod visse former for vejsidebomber i Afghanistan.

ECM-5, som den nyeste version af dette materiel er benævnt, er blevet indkøbt af Forsvarets Materieltjeneste (FMT), mens Hærens kampskole (HKS) og Hærens Ingeniør- og ABC-skole er ansvarlig for implementering og afprøvning af ECM-5.

3. Spejderdeling (SPJDEL) fra 2 LOPKESK blev til lejligheden afhentet af en af flyvevåbnets C-130 Herkules transportfly i Rønne og fløjet til Oksbøl via Esbjerg lufthavn. Delingen modtog brugeruddannelse samt uddannelse af delingens befalingsmænd til instruktører på ECM-5. Der blev, i samarbejde med HKS, FMT og ECM befalingsmanden på ISAF hold 7, gennemført en række feltmæssige afprøvninger af ECM-5 rækkevidde, påvirkning af kommunikationsudstyr samt brugervenlighed. På disse områder fremstår det nye materiel umiddelbart som hensigtsmæssigt og frem for alt brugervenligt. F.eks. vejer den mandbårne udgave af ECM-5 kun 10,5 kg, hvilket er ca. det halve af ECM-4.

I løbet af ugen kunne delingen sideløbende gennemføre enhedsuddannelse, som led i delingens forberedelse til ISAF 8. Blandet andet blev der trænet bykamp i Brikby, hvorfra billedet er taget.

Af hensyn til operationssikkerheden, er det ikke muligt at bringe billeder af ECM-5.

Alt i alt en god uge, hvor delingen både fik støttet implementeringen af nyt materiel og ligeledes fik trænet kampeksercits.