[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

De var startet i deres lille gule ultralette fly fra Paris d. 14. juli. Målet var efter knap 10.000 km's flyning, at ankomme til Oshkosh i USA d. 23. juli. Men sådan skulle det ikke gå.
I en kortege med to andre fly og seks helikoptere fejrede de 100 års jubilæet for historiens første helikopterflyvning. Turen førte onsdag i sidste uge flyene over indlandsisen på Grønland. På grund af kraftig vind og snefygning gik det ultra lette fly af ukendte årsager ned. Flyet faldt ca. 1350 meter, og landede midt i ingenting.

Alarmsignal til myndighederne
Et alarmsignal gik onsdag aften ind hos flyvekontrollen (ARCC) i Grønland. Der blev hurtigt etableret et samarbejde med Grønlands Kommando, som sendte inspektionsskibet Hvidbjørnen op i nærheden af ulykkestedet på østkysten.
Tre timer efter alarmsignalet er kommet ind hos ARCC befinder Hvidbjørnens redningshelikopter sig på stedet over det nedstyrtede fly.
Det er muligt for mandskabet i helikopteren at se én person i live. Man ved der har været to i flyet, men kan ikke lokalisere den anden person, ligesom det på grund at vind og ophvirvlende sne er umuligt at få hejst den overlevende op. Helikopteren på returnere til Hvidbjørnen.

Flere fly i luften
Næste morgen har ARCC sørget for at få endnu et fly i luften. Flyet kommer ud til ulykkesstedet og kan nu heldigvis konstatere, at begge personer er på stedet, og i live. Men det er stadig for dårligt vejr til at evakuere dem. I stedet bliver der smidt forsyninger ned.
Myndighederne vurderer nu, at situationen er mindre risikofyldt end tidligere. De nødstedte har fået forsyninger og begge er konstateret i live. Så da der kommer meldinger om rigtigt dårligt vejr, beslutter ARCC og Grønlands Kommando, at sætte redningsaktionen på pause indtil næste morgen. Risikoen ved at sende helikopter og fly ud, er større end risikoen ved at lade de nødstedte vente lidt endnu.
Men allerede omkring midnat sker der en stor ændring i vejret. ARCC melder til Grønlands Kommando og Hvidbjørnen, at nu skal de to franskmænd reddes.
2½ time efter er det franske ægtepar i sikkerhed ombord på Hvidbjørnens Lynx helikopter. Ægteparret har det godt og er ved godt mod. Den ene har bukket nogle ribben, men ellers er alt i orden.
De efterlader deres lille gule fly midt i ingenting og flyver med til inspektionsskibet.
Gæsterne bliver indlagt på skibets hospital. Fredag ved middagstid overføres de til det lokale sygehus i Ammassalik.
De skulle være ankommet til Canada i dag, men som chefen på Hvidbjørnen siger:
- Overflyvning af indlandsisen i et primitivt fly kan være særdeles risikofyldt.