En redder hoistes fra en redningshelikoper
Forsvarets nationale opgaver

Forsvaret passer på Danmark og støtter det civile samfund både i det daglige og ved større hændelser.

Opgaver i Danmark og rigsfællesskabet

Forsvaret passer på Danmark og er altid klar til at indsætte fly og skibe, hvis dansk suverænitet krænkes. Forsvaret indgår i samfundets samlede beredskab og løser opgaver til støtte for det civile samfund. 

Forsvarets nationale opgaver omfatter overvågning af danske farvande og luftrum, eftersøgninger og redninger, ambulanceflyvning, ammunitionsrydning, havmiljøopgaver, støtte til Kongehuset samt støtte til Politiet.

 

Forsvaret indgår som en del af samfundets samlede beredskab (totalforsvaret), der kan blive aktiveret i forbindelse med kriser, katastrofer og større hændelser. 

 

Forsvaret løser en række opgaver i de nordlige dele af rigsfællesskabet, Færøerne og Grønland. Forsvaret har også her ansvaret for at hævde Danmarks suverænitet, men i de nordlige dele af rigsfællesskabet løser Forsvaret også mere civile opgaver som isbrydning og støtte til fiskeriinspektion og forskning.

 

Se explainer om Forsvarets nationale opgaver herunder. Du kan også læse mere om de enkelte opgaver ved at klikke på billederne under videoen. Læs mere om Forsvarets opgaveløsning i Grønland og Færøerne på Arktisk Kommandos side.

Explainer: Hvad laver Forsvaret i Danmark?

Danmark har haft en hær i mere end 400 år. Flåden har eksisteret i godt 500 år. Og Flyvevåbnet har været på vingerne cirka siden, vi lærte at flyve for 100 år siden. Men der er sket meget siden dengang, og i dag handler det om langt mere end krig. Få et indblik i, hvad Forsvaret laver til hverdag i Kongeriget Danmark.