Amerikanske pansrede køretøjer kører i land i Aarhus i januar 2023

Forsvaret og Hjemmeværnet støttede, da amerikansk materiel i januar 2023 ankom til Aarhus Havn og blev fragtet gennem Danmark til Østeuropa for at medvirke i USA’s fremskudte tilstedeværelse i Europa. Foto: Maria Sejr / Forsvaret

Danmark står klar med logistisk støtte, når allierede styrker – for eksempel fra USA eller Storbritannien – skal indsættes østpå. Opgaven hedder værtsnationsstøtte - Host Nation Support. 

 

Værtsnationsstøtte betyder, at Forsvaret i tæt samarbejde med Hjemmeværnet, politiet og relevante civile myndigheder understøtter alliancepartnere under deres ophold i Danmark. 

 

Det kan være når Danmarks alliancepartneres materiel ankommer til Danmark og skal læsses om på transportskibe eller fragtes over land, mens hundreder eller ligefrem tusinder af soldater skal spise og sove undervejs. Det er en større logistisk operation som kræver koordinering, overblik og tunge logistiske kompetencer.

 

I 2022 og 2023 har Danmark ydet værtsnationsstøtte til USA, der har landsat store mængder af køretøjer og andet materiel i havnene i Esbjerg og Aarhus før det er blevet transporteret videre mod øst. Med den nuværende sikkerhedssituation forventer Forsvaret, at opgaverne med værtsnationsstøtte bliver større og skal løses hyppigere.

 

Amerikansk panser og udstyr blev aflæsset på havnen i Esbjerg, da det største skib til dato lagde an ved kajen. Amerikanere, britere og danskere arbejde tæt sammen for at løse den store opgave.

Amerikansk panser og udstyr på havnen i Esbjerg i foråret 2022, da det største skib til dato lagde an ved kajen. Amerikanere, briter og danskere arbejde tæt sammen for at løse den store logistiske opgave med at få køretøjer og materiel i land og transporteret videre. Foto: Magnus Terp / Forsvaret

Forsvaret har også tidligere assisteret allierede tropper på vej gennem Danmark. Det skete blandt andet ved den store NATO-øvelse Trident Juncture i 2018, hvor et stort antal britiske soldater og køretøjer krydsede Danmark på vej til øvelse i Norge. Og i 2021, da den amerikanske 81. Stryker Brigade transporterede store mængder materiel til en NATO-øvelse i Polen. 

Sidst opdateret 19. februar, 2024 - Kl. 10.45