Soldater går ombord for at losse ARC skibet

Soldater går ombord på ARC Endurance for at losse skibet. Foto: Magnus Terp / Forsvaret

Af Forsvarskommandoen

Artiklen er opdateret med videoreportage 8.april kl.14.00

Artiklen er opdateret med nye billeder 6. april 2022 kl 11.00

Artiklen er opdateret med video 6. april 2022 kl 15.00

 

Storbritannien og Danmark står klar til at hjælpe USA, når fragtskibet ARC Endurance tidligt onsdag morgen ankommer til Esbjerg Havn. Skibet er fyldt med flere hundrede pansrede køretøjer og materiel, som skal losses og transporteres videre til Polen på lastbiler.

 

Soldat i lasten på skibet med materiel

En dansk soldat og amerikanske køretøjer på et af skibets dæk. Foto: Magnus Terp / Forsvaret

ARC Endurance er det største skib, som nogensinde har anløbet Esbjerg Havn. Og når så stort et skib ankommer med militært materiel, kræver det hurtigt og smidigt samarbejde NATO-landene imellem.

 

 

Storbritannien stiller med de soldater, som skal håndtere lasten. Og som værtsnation løser Danmark en bred vifte af opgaver – både militære og civile. Alt lige fra koordination mellem de tre NATO-lande og de danske myndigheder til helt lavpraktiske opgaver som indkvartering af de britiske soldater og bevogtning af havnen. Sidstnævnte løses af soldater fra Hjemmeværnet.

 

Det er US Army 3rd Armored Brigade Combat Team fra 4th Infantry Division (3-4 ABCT) med base i Colorado, som sender materiellet til Europa. Her skal de deltage i en længe planlagt øvelsesaktivitet i det polske øvelsesområde Drawsko Pomorskie.

 

Amerikansk soldat foran skibet

Der er danske, britiske og amerikanske soldater på havnen i Esbjerg, mens det store fragtskib losses. Foto: Magnus Terp / Forsvaret

Det store antal pansrede køretøjer, som i den kommende tid skal transporteres gennem Danmark, tæller blandt andet Abrams Main Battle Tanks, Bradley Infantry Fighting Vehicles og Paladins (selvkørende Haubitz).

Inden ARC Endurance med de amerikanske køretøjer ankommer til Esbjerg har Søværnets minerydningstjeneste sikret, at havnen er sikker at sejle i. Se video: