Soldater fra JMTO sammen med amerikanske soldater ved modtagelse i Esbjerg havn.

Danske soldater koordinerer med soldater fra den amerikanske 81. Stryker Brigade omkring transport af amerikansk materiel  til en NATO-øvelse i Polen i 2021. Foto: Niels Brandt / Forsvaret

Af Forsvarskommandoen

 

Danmark står klar med logistisk støtte, når allierede styrker – for eksempel fra USA eller Storbritannien – skal indsættes østpå. Vi har prøvet det før, men med den nuværende sikkerhedssituation bliver opgaven uden tvivl både hyppigere og større.

 

Opgaven hedder Host Nation Support – værtsnationsstøtte. Det vil sige, at Forsvaret i tæt samarbejde med for eksempel Hjemmeværnet, politiet og relevante civile myndigheder understøtter alliancepartnere under deres ophold i Danmark.  

 

Det kan for eksempel være når vores alliancepartneres materiel ankommer til Danmark og skal læsses om på transportskibe eller fragtes over land, mens hundreder eller ligefrem tusinder af soldater skal spise og sove undervejs. Det er en større logistisk operation som kræver koordinering, overblik og tunge logistiske kompetencer.

 

Soldat fra JMTO modtager amerikansk køretøj i Esbjerg havn.

Host Nation Support opgaven kræver  koordinering, overblik og tunge logistiske kompetencer. Foto: Niels Brandt / Forsvaret

 

Forsvaret har tidligere assisteret allierede tropper på vej gennem Danmark. For eksempel i forbindelse med den store NATO-øvelse Trident Juncture, hvor et stort antal britiske soldater og køretøjer krydsede Danmark på vej til Norge. Og sidste år, da den amerikanske 81. Stryker Brigade transporterede store mængder materiel til en NATO-øvelse i Polen.