Amerikanske køretøjer bliver lodset i Aarhus havn.

Amerikanske køretøjer bliver lodset i Aarhus havn. Foto: Maria Sejr / Forsvaret

Af Forsvarskommandoen

 

Aarhus lægger for første gang havn til deployering af amerikansk materiel i forbindelse med dansk værtsnationsstøtte. Host Nation Support handler om, at materiel og soldater fra NATO-lande får dansk støtte til så smidigt og effektivt som muligt at benytte dansk infrastruktur på vej videre syd- og østpå.

 

Lige nu losser US Army materiel fra 2nd Armoured Brigade Combat Team, 1st Cavalry Division hjemmehørende i Fort Hood, Texas. Materiellet tæller hjulkøretøjer, containere og bæltekøretøjer, som indgår i rotation af amerikanske enheder til Operation Atlantic Resolve – USA’s styrkede tilstedeværelse i Europa.

 

Soldater fra Hjemmeværnet bevogter området i Aarhus.

Soldater fra Hjemmeværnet bevogter området i Aarhus. Foto: Simon Elbeck / Forsvaret

Atlantic Resolve har i en årrække haft til formål at demonstrere USA’s evne og vilje til at forstærke NATO og alliancepartnere i Østeuropa med kampstyrker.

 

Læs mere om opgaven her: Første gang: Amerikansk militært materiel og køretøjer i Aarhus Havn

 

Fra dansk side kræver værtsnationsstøtten, at en lang række civile og militære myndigheder arbejder sammen om håndteringen af skibet og de amerikanske logistik-soldater, der deltager i operationen. Lige fra tidligt i morges, hvor ARC Independence blev modtaget af lodsbåden fra Aarhus Havn og eskorteret til kaj af Marinehjemmeværnet, og indtil politiet om nogle uger vinker farvel til det sidste amerikanske lastvognstog mod den tyske grænse.

 

 

Det er Hjemmeværnet der har ansvaret for at støtte US Armys operation i Aarhus Havn.  Sergent Lorenzen er til daglig elektriker, men i Hjemmeværnet er han gruppefører i Infanterihjemmeværnskompagni Eshøj. På havnen deltager Lorenzen i bevogtning af de amerikanske køretøjer.

 

 

 

 

Hurtig og smidig deployering gennem Danmark er afgørende for, at NATO troværdigt og robust kan demonstrere sin evne til at forstærke alliancepartnere i Østeuropa.

 

Derfor har Forsvaret fokus på at støtte og sikre allieret deployering gennem Danmark i tæt samarbejde med vores nære alliancepartner, USA.

 

 

Læs mere om US Army her: U.S. Army Europe and Africa

 

Denne artikel vil løbende blive suppleret med billeder og video fra dagens aktiviteter på havnen, der blandt andet omfatter besøg af forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen.