Apache-helikoptere ankommer til Esbjerg

Danmark har tidligere ydet værtsnationsstøtte til USA, når amerikanerne har brugt Esbjerg Havn til at sætte materiel i land. Foto: Forsvaret

Af Forsvarskommandoen

 

I næste uge ankommer ca. 600 stk. militært materiel og køretøjer til Aarhus Havn med skibet ARC Independence. Dele af Aarhus Havn vil være lukket af, og der vil i perioden være amerikanske soldater i området omkring havnen til at bistå med den videre transport af materiellet.

 

Det er første gang, at USA vælger Aarhus til havn for værtsnationsstøtte til USA (Host Nation Support), når de mange køretøjer og containere skal transporteres videre til Østeuropa på grund af en planlagt rotation af amerikanske tropper.

 

FAKTA

Den danske værtsnationsstøtte består i at støtte en planlagt rotation af amerikanske enheder til Operation Atlantic Resolve – USA’s styrkede tilstedeværelse i Europa. Atlantic Resolve har i en årrække haft til formål at demonstrere US evne og vilje til at forstærke NATO og alliancepartnere i Østeuropa med kampstyrker.

 

Danmark er et knudepunkt, når oversøiske NATO-lande skal sende materiel og soldater til østersøregionen. Derfor står Forsvaret, Hjemmeværnet og en række civile aktører klar til at støtte, så det kan ske så smidigt som muligt.

 

”God værtsnationsstøtte til vores allierede er en helt central del af vores bidrag til NATO’s kollektive forsvar. Brugen af Aarhus Havn er et udtryk for, at USA ser potentiale i Danmark som værtsnation for amerikanske styrker – og i en tid hvor vestlige værdier som frihed og demokrati udfordres, er det helt afgørende for vores sikkerhed, at vi står skulder ved skulder med vores kerneallierede som USA,” siger forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen.

 

USA har tidligere sendt materiel gennem Danmark i forbindelse med øvelsesaktivitet i Europa og senest i Esbjerg, hvor 44 amerikanske militærhelikoptere anløb med skib i august 2022.

 

Forsvaret gennemfører opgaven på Aarhus Havn med støtte fra blandt andre Østjyllands Politi, Aarhus Havn, Hjemmeværnet (Landsdelsregion Vest, Hærhjemmeværnsdistrikt Østjylland, Marinehjemmeværnet) og andre relevante myndigheder.

 

Pressen har mulighed for at deltage i et arrangement på Aarhus Havn. Invitation vil blive sendt ud i den nærmeste fremtid. Ved interesse i dækning af anløbet kan kommunikationsrådgiver Alexander Mejdahl Jeppesen kontaktes på fko-l-keu06@mil.dk eller 51419003.

 

Læs mere om Host Nation Support her.

 

Læs mere om US Armys opgaver i forbindelse med Operation Atlantic Resolve: