Soldater fra JMTO sammen med amerikanske soldater ved modtagelse i Esbjerg havn.

Danske og amerikanske soldater på Esbjerg Havn.

Af Forsvarskommandoen

 

Esbjerg Havn lægger fra mandag den 22. august igen havnebassin til, når enheder fra 1st Armored Divisions Combat Aviation Brigade ankommer til Europa. Enhederne skal videre fra Danmark og ud til flere lande i Europa, hvor de skal afløse andre amerikanske enheder.

 

Skibet forventes at ankomme mandag formiddag, og allerede samme dag begynder mandskabet at tømme det for de flere tusinde stykker gods og køretøjer - og de cirka 44 helikoptere. Enhederne bliver i løbet af de næste dage gjort klar til at flyve, og det forventes, at de første helikoptere begynder deres transit til Esbjerg Lufthavn allerede mandag eftermiddag.

 

Dansk udbytte

Fra dansk side er besøget fra de amerikanske enheder endnu en god anledning til at træne den disciplin, der hedder Host Nation Support. Det at håndtere så store mængder gods og personel er en større logistisk udfordring, og samarbejdet omfatter enheder fra både Forsvaret, Hjemmeværnet, Politiet, Esbjerg Havn og Esbjerg Lufthavn.

 

Host Nation Support er de seneste år blevet en større og større del af det danske bidrag til NATO-samarbejdet. Når de amerikanske samarbejdspartnere har gennemført denne operation, har de testet det danske system med de fleste af de udfordringer, man kan komme ud for, hvis der skulle blive ufred i vores nærområde. Det har de ved, at Esbjerg Havn i løbet af det seneste år er blevet brugt til at tage imod både mandskab, større mængder gods og forskellige typer pansrede køretøjer. Denne gang gælder det flyvende enheder, og dermed er alt gennemprøvet.

 

Læs mere om Host Nation Support her.