[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Anders V. Fridberg

500 kroner. Om året. Det er honoraret til landets is-observatører. De arbejder for Ismeldetjenesten, som hører under Søværnets Operative Kommando. Tjenesten udsender vejledninger, som skibene i de danske farvande bruger, når vandet fryser til.

Observatørerne holder øje med vandet i 260 områder, og sender, når der er is, deres rapporter til tjenesten. Observatørerne bedømmer dagligt isens koncentration, tykkelse, udseende og mulighederne for at sejle. De rapporterer deres observationer til Søværnet ved hjælp af en særlig kode.

Lige nu har Ismeldetjenesten kun omkring hundrede observatører. Det er ca. 40 for lidt. Derfor vil tjenesten meget gerne hverve nye observatører i hele landet. Is-tykkelses-entusiaster kan henvende sig til Overvågnings- og Beredskabsafdelingen hos Søværnets Operative Kommando.

Den sidste isvinter i Danmark var i 1996. Men det betyder ikke, at observatørerne i mere end 10 år har hævet honorar uden at have fingrene og målebåndet helt nede i det kolde vand. For selv om vi sjældent kan løbe på skøjter over Storebælt, er der hvert eneste år is nok i de indre farvande til at køle en drink eller to. Glædelig jul.

Læs mere om Istjenesten her