[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Afghanistan (Arkivfoto).

I fortsættelse af Folketingsbeslutning i juni måned om at udvide det danske engagement i Afghanistan, øger Den danske Bataljon i Helmandprovinsen sin styrke og gør klar til mere selvstændig indsættelse i et større operationsområde.

Den danske Bataljon i Helmand provinsen i Afghanistan skal fremover løse opgaver i et større operationsområde. Der er tale om et område, som er på størrelse med Fyn. Samtidig er den danske styrkes kampkraft i løbet af august blevet øget og vil i løbet af efteråret vokse til bataljonsstørrelse. Allerede om kort tid er dele af styrken klar til indsættelse i de nye og udvidede opgaver.

Med den øgede kampkraft vil bataljonen kunne løse opgaver, der kræver robust og fleksibel optræden, og hvor muligheden for direkte dansk konfrontation med Talebanstyrkerne vil være sandsynlig.

Den danske enhed indsættes fortsat i rammen af de britiske styrker i den centrale del af Helmand og bliver nu en væsentlig aktør i at skabe den fornødne militære sikkerhed, således at en positiv udvikling for den almindelige afghaner kan ske. Den danske bataljon vil i forbindelse med sine opgaver i det nye operationsområde skulle koordinere med det britisk ledede Provincial Reconstruction Team (PRT), der er ansvarlig for provinsens såkaldte "Afghan Development Zone". Det nye danske operationsområde indeholder bl.a. de to største byer Lashkar Gah og Gereskh, der af det britiske PRT er udråbt som nogle af de vigtigste områder for udvikling.

Bataljonen vil bestå af en stab, et stabs- og logistikkompagni, en enhed til civilt/militær samarbejde, en militærpolitienhed, et artilleripejleradardetachement, et panserinfanterikompagni og en spejdereskadron, som tilgår i oktober. Dertil kommer et nationalt støtteelement, placeret i Khandahar.

Styrken vil i oktober nå op på ca. 540 mod tidligere ca. 320 soldater.
Dertil kommer, at den danske bataljonschef, oberst Kim Kristensen, også forventes at få kommando over britiske kompagnier.

Oberst Kim Kristensen sagde ved overdragelsen af kommandoen fra det tidligere hold den 17. august, at de nye opgaver ville kræve et stort sammenhold i enheden. "I har vist under uddannelsen hjemme i Danmark, at I har de faglige færdigheder på plads, jeres holdninger er upåklagelige og jeres engagement er forbilledligt. Men nu er det alvor - det er nu, vi skal vise, at vi kan klare selv de største og vanskeligste udfordringer i de kommende seks måneder."

Faneoverdragelse til oberst Kim Kristensen (august 2007).

Kort med det danske bidrags nuværende placering
September 2007- (pdf 1 Mb)

Kontaktmuligheder:
Hærens Operative Kommandos presseofficer.
Telefon: Mobil: 7022 1999, 9710 1550 lokal 7025 , 7026 eller 7033.
hok-presse@mil.dk

Interviewmuligheder:
Hærens Operative Kommandos talsmand:
Oberst Henrik Sommer, chef for Operationsdivisionen.
Oberst Kim Kristensen, chef for den danske bataljon i Afghanistan
Kontakt via presseofficeren.

Pressebesøg til Afghanistan vil blive arrangeret for et begrænset antal journalister i november 2007. Henvendelse til presseofficeren.