[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Krysantemumbomber i børnehaver, biler sprængt i stumper og stykker, en enorm eksplosion i Nordjylland, som kostede to mennesker livet. Siden midten af december har ammunitionsrydderne haft særdeles travlt med at rydde op efter ulovligt fyrværkeri - og i visse tilfælde er ulykken allerede sket.

- Siden 1. december har vi været ud at køre cirka 275 gange, og her efter nytår har det været helt sindssygt. Skoler, børnehaver og kommuner begynder at rydde op, og så finder de altså de her ting. Alene i det seneste vagtdøgn har vi været ude 31 gange, siger major Poul Nedergaard, som er chef for ammunitionsrydningstjenesten.

Ammunitionsrydderne holder til ved Skive Kaserne og på Amager, og de assisterer politiet, når der kommer henvendelser om genstande, som kan være sprængfarlige. De to alvorligste opgaver har begge været på Thy. Den 17. december mistede to brødre livet, da deres lager af ulovligt fyrværkeri eksploderede. Og et par dage senere rykkede ammunitionsrydderne ud til nabogården, hvor der også blev fundet et stort lager af sprængfarlige emner. Den slags ryger direkte i fjernsynet og aviserne.

- Folk bliver meget opmærksomme, når de ser de voldsomme billeder fra Thy, billederne af sprængte biler og hører historien om krysantemumbomben i børnehaven. Det får også folk til at reagere, hvis de finder noget mistænkeligt, og det er rigtig godt. Hellere ringe en gang for meget end en gang for lidt til politiet, siger Poul Nedergaard.

Rydderne har fået mere og mere travlt de sidste år i forbindelse med nytåret, og Poul Nedergaard anslår, at der i år har været 20 procent flere udrykninger. Det tærer på kræfterne.

- Vi har haft enormt travlt. Den slags her presser os til det yderste, men der er ikke en eneste af mine kolleger, som piver, selvom det nogle gange er nødvendigt at overnatte på bombecenteret. Inden længe får vi ti ekstra mand, og det ser vi virkelig frem til, siger Poul Nedergaard.

Han forventer i øvrigt selv, at tempoet falder igen, når weekenden er overstået.