[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Tidligt mandag morgen bortamputerede lægen på inspektionsskibet Hvidbjørnen det yderste led af en tommelfinger på en færøsk fisker. Hvidbjørnen modtog en melding om assistance sent søndag aften. Men på grund af dårligt vejr i området nær Færøerne kunne Hvidbjørnen ikke sende sin helikopter ud for at hente den tilskadekomne. Derfor sejlede Hvidbjørnen fiskekutteren i møde, og hentede patienten med en gummibåd midt på natten.
- Fiskeren var forpint af smerter og havde fået morfin. Men han kunne selv kravle fra skibet og ned i gummibåden, fortæller Hvidbjørnens læge, Jacob Madsen

Fingeren kunne ikke reddes
Ombord på Hvidbjørnen konstatere Jacob Madsen, at fiskerens tommelfinger var revet af lige under neglen, og at der stak knoglestumper ud af såret. Fiskeren havde resten af sin finger med i en pose. Men efter at have konfereret med eksperter på Universitetshospitalet i Odense stod det helt klart for Jacob Madsen, at han var nødt til at amputere det yderste led af fiskerens tommefinger.
- Fordi tommefingeren er så vigtig, gør man meget for undgå at amputere. Men jeg var klar over, at fingeren ikke kunne reddes. Slet ikke med den lange transporttid, forklarer Jacob Madsen.

Færdig operation
Sammen med Hvidbjørnens sanitetsmand, Henrik Lynge, gennemførte Jacob Madsen en amputation af fingeren i det yderste led. Det gjorde han på en måde, så fiskeren ikke skal opereres i fingeren igen senere. Jacob Madsen har som læge tidligere foretaget amputationer. Men aldrig ombord på et skib.
- Det havde ikke kunne lade sig gøre uden sanitetsmanden Henrik Lynge. Han fungerede som operationssygeplejerske, han vidste hvor alle tingene var, og han sørgede for at holde steriliteten. Det er næsten det vigtigste, siger Jacob Madsen, der er på sin første sejlads med et af søværnets skibe.
 
Efter operationen blev patienten sejlet i land med Hvidbjørnens gummibåd og bragt til hospitalet i Thorshavn.