[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Et antal succesrige resultater under indsættelse under 42. Royal Marines i 2006 og begyndelsen af 2007 har nu udvirket, at kaptajn Christian Mogensen - under operationerne midlertidig udnævnt til major - er blevet tildelt et "Certificate of Commendation" (bevis for påskønnelse) af den britiske chef for koalitionsstyrken i Helmand-provinsen, generalløjtnant J. N. R. Houghton.

Påskønnnelsen blev overrakt ved en lille sammenkomst på Hærens Kampskole i Oksbøl torsdag.

Christian Mogensen, tidligere chef for en opklaringseskadron med mange underlagte enheder i Helmand-provinsen, høster nu britisk påskønnelse for sin indsats.

I sin begrundelse, som har været helt til tops i det britiske kommandosystem, skriver generalløjtnanten blandt andet:

"Major Mogensen har haft kommandoen over den danske opklaringseskadron, siden det Danske Kontingent meldte sig "fuldt operationsklar" den 31. oktober 2006. UK Task Force tildelte den
danske opklaringseskadron til 42 Commando Royal Marines som mobil operationsenhed i Helmand Provinsen. Mogensen har særdeles effektivt ført kommando over to luftstøtteenheder, en ildstøtteenhed, to minerydningshold, en let elektronisk krigsførelsesenhed og en militærpolitipatrulje ud over sine egne organisatoriske enheder bestående af tre opklaringsdelinger, en let mortersektion og en kommandodeling."

Under hele udsendelsen har Mogensen ført sin opklaringseskadron modigt og med et antal succesrige resultater til følge. Under operationerne i rammen af Mobile Operations Group North har han identificeret adskillige landsbyer med en positiv holdning over for Afghanistans regering og har udnyttet denne situation til at udvide indflydelsen for såvel ISAF som regeringen, herunder også ved hjælp af CIMIC-aktiviteter (civilt-militært samarbejde).

"Certificate of Commendation" blev overrakt ved en lille sammenkomst på Hærens Kampskole i Oksbøl torsdag morgen.
Fotos: Lars Sørensen, Hærens Kampskole.

Herudover har Christian Mogensens enhed deltaget i adskillige hårde kampe mod Taleban, den har deltaget i redning af bagholdsramte danskere, og herudover understreger generalløjtnanten, at hans måludpegninger for fly og artilleri har været så nøjagtige, at større skader på civile har været undgået.