[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

I det britiske Princess of Wales’s Royal Regiment er dronning Margrethe kendt som andet og mere end Danmarks regent. I snart 10 år har dronningen været æresoberst og er dermed det kongelige overhoved for regimentet. I disse dage skifter regimentet chef, og det blev markeret med en audiens på Amalienborg.

Alle britiske regimenter har en æresoberst fra deres eget kongehus - altså lige bortset fra Princess of Wales’s Royal Regiment. Derfor er dronningens titel som ”Colonel in Chief” meget unik. Regimentet har sit navn efter den nu afdøde Prinsesse af Wales. Prinsesse Diana havde hvervet som æresoberst, frem til 1997, hvor dronning Margrethe tog over.
Det danske kongehus har haft tilknytning til britiske regimenter siden 1600-tallet.

Farvel til brigadegeneralen
Onsdag på slaget 12:15 blev døren til dronningens arbejdsværelse på Amalienborg åbnet, og to britiske officerer blev budt indenfor til en privat audiens. Brigadegeneral Richard Holmes går af som regimentschef og afløses af generalmajor Paul. R. Newton. Audiensen hos dronning Margrethe understreger det tætte forhold mellem den danske dronning og Princess of Wales’s Royal Regiment.

Dronningen følger med i soldaternes hverdag, og rejser normalt en gang om året ud for at besøge et tjenestested og hilse på soldaterne eller holder en audiens i London for regimentets officerer og befalingsmænd. Der er gennem årene knyttet tætte bånd mellem Princess of Wales’s Royal Regiment og Den Kongelige Livgarde. Blandt andet holdt soldaterne fra de to regimenter julesammenkomst i Irak.