[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Sune Wadskjær Nielsen

De danske soldater, der i august tager på mission i Afghanistan eller Kosovo, kan få sanitetsfolk fra Falck eller brandvæsen med i deres pansrede ambulancer. I går underskrev cheferne fra Forsvarets Personeltjeneste og Forsvarets Sundhedstjeneste en hensigtserklæring sammen med repræsentanter fra Falck og fire kommunale brandvæsener fra hovedstadsområdet. Erklæringen skal bane vej for, at Forsvaret kan tegne korttidskontrakter med civile ambulancebehandlere. De skal supplere Forsvarets ambulancepersonel, så der ikke kommer til at mangle sanitetsfolk i Afghanistan og Kosovo. Deres opgave er at køre de sårede væk fra slagmarken, mens de behandler deres skader.

Militær træning nødvendig
De civile ambulancehjælpere skal have en militær uddannelse, inden de lander i missionsområdet. Sanitetssoldater befinder sig tæt på kampzonen og derfor kan man ikke bruge folk uden soldaterfærdigheder.
– De skal kunne passe på sig selv, siger chefen for Forsvarets Sundhedstjeneste generallæge Erik Darre.
Selv om både brandvæsen og Falck mangler ambulancereddere herhjemme, støtter de initiativet:
– Personligt betyder det meget for mig, at vi bakker op om de internationale missioner. Det er jo vigtigt, at soldaterne kan få en professionel behandling, hvis de bliver sårede, siger Jan Axlev, der er chef for Københavns Brandvæsen.

Fordel for begge parter
På længere sigt vil Falck og de kommunale brandvæsner sandsynligvis også få noget ud af den nye ordning. De håber nemlig på, at flere soldater, der får deres sanitetsuddannelse i Forsvaret, vil søge stillinger i de civile ambulancer.