[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Selv om det danske helikoptermandskab i Irak (HELDET) på 55 soldater kun udgør 10% af befolkningen i lejren, har den alligevel fået det danskklingende navn ”Camp Copenhagen”. Det er de britiske beboere, der har fundet på det nye navn.
–Den skulle hedde noget, der var lettere at udtale end Camp Einherjer, og det er så blevet Camp Copenhagen. Men det at navnet stadig har reference til Danmark, er af ren respekt for den danske indsats hernede, siger premierløjtnant Anders Madsen, der er presseofficer ved HELDET.
Indtil 3. september havde det danske helikopterdetachement stort set lejren for sig selv, men nu er omkring 500 englændere flyttet ind. De nye beboere er 4th Rifles Battle Group, der før boede i paladset i Basra, som de nu har overladt til irakiske sikkerhedsstyrker.

Stort hensyn til danskerne
Englænderne er meget hensynsfulde overfor det lille danske mindretal i lejren:
– Vi var jo her, inden de rykkede ind og havde lejren for os selv. Så blev vi lige pludselig 1/10 af indbyggerne. Der er nogle ting, vi skulle have afklaret, omkring badefaciliteter og fordeling af velfærdsfaciliteter. Vi har haft en konstruktiv dialog omkring det og det er ikke sådan, vi er blevet sprunget over i køen, slår Anders Madsen fast. Han synes desuden, det er interessant at høre om briternes erfaringer fra Basra.
Også omkring de operative opgaver, fungerer samarbejdet fint. Til de daglige evalueringer, siger briterne, at de er glade og tilfredse med de danske helikopteres indsats.