[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Den årlige flådeøvelse Danex er nu vel overstået. Øvelsen forløb dog ikke uden problemer. Det, for årstiden usædvanlige vejr, drillede øvelsesdeltagerne. Vejret havde ikke nogen synderlig effekt på de store danske krigsskibe, men gummibåde og helikoptere blev ramt af den hårde blæst. Det gik ud over øvelser med civile øvelsesdeltagere.
- Når du skal transportere skolebørn med gummibåde, så skal sikkerheden være helt i top. Og her havde vejret en effekt, fortæller presse- og informationsofficer, kaptajnløjtnant Klaus Randrup.      

Også en række tekniske fejl gjorde sit til, at kompleksiteten til flådeøvelsen ikke blev som forventet. F.eks. måtte en polsk ubåd trække sig ud af øvelsen.

Vajende faner for deltagerne
En anden stor udfordring for øvelsesdeltagerne var kommunikationen mellem øvelsesdeltagerne. På søen er kommandosproget engelsk, og der bruges specielle frekvensbånd. Det stillede andre krav til kommunikationen mellem øvelsesdeltagerne. F.eks. for de hjemmeværnsenheder der deltog, hvor kommandosproget normalt er dansk.    

Ifølge øvelsesleder og chef for Søværnets Taktiske Stab, flotilleadmiral Palle Cortes, klarede alle deltagerne, trods de mange udfordringer, øvelsen særdeles flot:
- Vi har ikke helt nået alle mål for øvelsen. Alligevel kom alle deltagere gennem øvelsen med vajende fane, fastslår Palle Cortes på Danex 07’s hjemmeside.