[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

I sidste uge var en dansk delegation i Ukraine for at deltage i den officielle overdragelse af dykkerudstyret og for at uddanne ukrainerne i at anvende det. Formålet med donationen er at gøre den ukrainske flåde i stand til bedre at samarbejde med vestlige lande. I modsætning til tidligere, hvor man forærede udfaset udstyr væk, har man denne gang givet nyindkøbt udstyr.

Længe undervejs
Udstyret har været fire måneder undervejs. Det er sket for at undgå ekstra toldudgifter ved Ukraines grænse. Det er også derfor, dykkerudstyret er givet som humanitær hjælp, hvilket ikke kan fortoldes ved grænsen. Fire mand fra søværnets dykkerskole gennemgik i sidste uge udstyret, og alt var, som det skulle være.

Samarbejdet fortsætter
I næste uge kommer en ukrainsk delegation på besøg hos Søværnets Operative Kommando for at fortsætte det dansk-ukrainske samarbejde. Fra dansk side er man spændt på at høre om ukrainernes første erfaringer med udstyret, og man vil også tale om deres planer for vedligeholdelse og opbevaring af udstyret. Ukrainerne håber, at Danmark indenfor de næste år vil sende observatører eller enheder til øvelser i Sortehavet.

Se et indslag om overdragelsesceremonien på forsvarskanalen.