[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

- Som far er jeg dybt berørt over den forfærdelige besked, som de berørte pårørende nu skal håndtere og leve med. Som forsvarschef er jeg vred over, at feje terrorister med deres svigagtige handling fortsat forsøger at ødelægge den forskel, som vores soldater gør i det sydlige Irak. I min bog er vores soldater alle helte. Jeg er inderligt stolt over det vigtige arbejde, de udfører for at hjælpe de lokale tilbage til et anstændigt liv uden trusler, sagde forsvarschef Jesper Helsø i går, da han hørte, om overfaldet på de danske soldater i Irak.

Den døde soldat var indsat i Al Hartha i en operation, der handlede om et genopbygningsprojekt på en lokal skole. Delingen stod udenfor skolen, da den pludselig blev beskudt. En af soldaterne døde og yderligere to blev såret. Delingen søgte i dækning og tilkaldte forstærkning.
Forstærkningen ankom i en pansret mandskabsvogn, som blev ramt af en vejsidebombe, hvorefter yderligere tre danske soldater og en lokal tolk blev såret.

Den dræbte, fem sårede soldater og den sårede irakisk tolk blev evakueret og indlagt på et britisk felthospital på den britiske Contingency Operating Base på Basrah Air Station, hvor også den danske lejr er.

Begge delinger trak sig tilbage fra området støttet af øvrige dele af den danske bataljon og britiske enheder. Den udbrændte pansrede mandskabsvogn blev efterladt, men er senere konstateret nedbrændt.

De involverede soldater kommer fra dragonregimentet i Holstebro og er alle konstabler fra første og anden deling i panserinfanterikompagniet.

Se interview og tv-indslag om hændelsen på Forsvarskanalen - og læs løbende opdateringer om angrebet på Hærens Operative Kommandos hjemmeside.