[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

- De var selvfølgelig kede af, at vi ikke havde fundet noget, men aktionen var gået rigtig godt.
Sådan afslutter kaptajn og kompagnichef for panserinfanterikompagniet i Camp Olaf Rye, Peter Pinto, sin beretning om aftenens aktion.

Den begyndteomkring kl. 15. Der kom en ordre om, at panserinfanteriet skulle stille med en deling klar til at assistere det lokale politi (KPS) og UNMIK (FN’s mission i Kosovo, som også har politifolk) i en såkaldt housesearch i deres område; på jagt efter sprængstoffer og ammunition.

Med hunde, soldater og politi
Politifolkene troppede op i Camp Olaf Rye lidt efter kl. 16 med følgeskab af tre svenske bombehunde, specialtrænet til at spore sprængstoffer.
Derefter rykkede hele gruppen bestående af samlet set omkring 40 mand ud til det forladte hus få kilometer nord/nordøst for lejren.

- De havde blandt andet interviewet en anholdt, som indikerede, at der var både personer og ammunition eller sprængstoffer i huset, som ellers har været forladt siden 1999, fortæller Peter Pinto.

En del sprængstoffer i landet
Ifølge Peter Pinto er der en del ammunition og sprængstoffer rundt omkring i Kosovo.
- Nogle har rester fra krigen liggende. Andre prøver decideret at skjule det for os. Og så længe det er der, er der jo risiko for, at det bliver anvendt, siger han.

Indenfor det sidste døgn har der netop været en større bombesprængning i Pristina, hovedstaden i Kosovo. Ifølge politiet har den dræbt to og såret 11 og kan sikkert kobles sammen med den stigende indsats mod organiseret kriminalitet.

Troværdigt politi
De danske soldater omringer huset og afspærrer vejen for eventuelle flygtende fra huset. Derefter går politiet ind.
- Det er deres opgave at rykke ind. Målet er, at KPS skal arbejde mere selvstændigt. På den måde får vi opbygget deres troværdighed overfor befolkningen, forklarer Peter Pinto.

Efter cirka to timers gennemsøgning blev konklusionen: Der var tydelige spor af, at der havde været mennesker for nyligt. Der var redt op med puder og madrasser. Men der var ingen spor af sprængstoffer.

- Det vigtigste for os i den her slags opgaver er at vise politiet, at vi kan støtte dem og meget gerne vil gøre det igen, siger Peter Pinto.