[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Det danske skridt kommer samtidig med, at briterne har varslet en større troppereduktion i det sydlige Irak. De bebudede reduktioner er muliggjort af, at irakerne meget snart selv er klar til at overtage ansvaret for sikkerheden i Basra og omegn.

"Jeg forventer, at vi kan overdrage ansvaret for sikkerheden i Basra by og Basra provinsen til de irakiske sikkerhedsstyrker meget snart. De har gjort markante fremskridt og har allerede taget ansvaret for to provinser," siger forsvarschefen, general, Jesper Helsø.

Samlet tilbagetrækning
De danske soldater kommer dog ikke hjem lige nu. Det hold soldater, der er i Irak nu, skal være der perioden ud. De skal aflaste briterne under deres tilbagetrækning, men kommer til gengæld samlet hjem.

"Vi har valgt at trække soldaterne hjem samlet til august i stedet for i små etaper for at skabe ro for den danske bataljon, og dermed give dem de bedste forudsætninger for at løse deres opgave. Samtidig kan vi give en bedre støtte til briterne, mens de omstrukturerer deres styrker," siger forsvarschefen.

Uvurderlig støtte
Samtidig med at bataljonen i det sydlige Irak kommer hjem, sender Forsvaret op til fire Fennec observationshelikoptere til Basra provinsen. Her skal de støtte de resterende koalitionsstyrker og de irakiske sikkerhedsstyrker resten af året.

"Vi går over i en fase, hvor koalitionsstyrken skal følge udviklingen på afstand, men stadig være klar til at rykke hurtigt ind. Her vil de danske observationshelikoptere være en uvurderlig støtte," siger forsvarschefen.

Udover helikopterne vil der stadig være et mindre antal danske soldater i Bagdad, hvor de træner irakiske officerer for NATO og for koalitionen.