[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Der er cirka 100 kilometer i isfyldte fjorde på turen fra Nanortalik til Julianehåb. Vagthavende officer på Grønlands Kommando, orlogskaptajn Morten Hvilshøj, vurderer, at det vil blive en sejltur på godt seks timer:
- De har et helt andet forhold til transport, end vi har. Når vi skal besøge nogen, tager vi bilen, heroppe tager de en lille jolle.

Familiebesøg
Mor, far og deres søn på 14 år var på vej på familiebesøg. Da de ikke kom frem til den aftalte tid, blev de meldt savnet hos politiet.
Politiet kontaktede Grønlands Kommando for assistance med eftersøgningen.
- Vi tager den slags opgaver virkelig alvorligt. Det er jo en af vores primære opgaver heroppe, siger vagthavende officer.
De sidste dage har næsten alle operative enheder deltaget i eftersøgningen. For bare at nævne nogen af dem: inspektionsskibet Triton, en rutehelikopter fra Air Greenland og et af Forsvarets Challenger-fly.
En stor eftersøgning kræver et godt samarbejde, og det fungerer helt som det skal. Samarbejdet er primært mellem det lokale politi, som selv deltager med politikuttere, og Grønlands Kommando. Derudover finder de assistance blandt f.eks. andre skibe i området, også private skibe.

Hammerkoldt
- Vi har desværre rigtig mange af den her slags opgaver, siger vagthavende og fortsætter:
- Når grønlænderne tager af sted i deres joller, tager de ikke så meget tøj på, som vi gør, de har ikke nødblus eller radio med. Det sker desværre for tit, at vi må ud og lede efter nogen, der er forulykket på en eller anden måde. Gudskelov er det langt de fleste af eftersøgningerne, der ender godt. De er ret sejlivede. Men her er hammerkoldt lige nu, -20 grader og de har været savnet siden søndag.
Eftersøgningen er i dag fokuseret på hytter i fjordområdet. Inspektionskutteren Agpa og en politikutter sejler fjorden igennem fra hver ende og gennemsøger hytterne. Der er endnu ikke taget stilling til, om der skal fly på vingerne i dagens eftersøgning.