[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]


Når man hører om de danskere, der endnu er i Irak, falder tankerne for de fleste hen på helikopterbidraget i det sydlige Irak. Men der sidder faktisk danskere andre steder i Irak. I Bagdad arbejder ikke mindre end 40 folk fra Forsvaret. Der er folk ved Multi-National Security Force Transition Command-Iraq og FN, men det største danske bidrag findes i NATO Training Mission Iraq (NTM-I). Her arbejder 12 danskere. Deres hovedopgave er at vejlede og rådgive irakerne om uddannelse af alt fra soldater til ministre. Selvom danskerne i Bagdad er spredt ud over flere organisationer, er det sociale sammenhold stærkt.

Den danske have
Som altid, når danskere er samlet i udlandet, skal de nok finde sammen. Her i Bagdad sker det i ”The Danish Garden”, et typisk dansk tiltag for at skabe HYGGE. Et tilflugtssted som efterhånden er kendt langt ud over danske kredse. Dette sted danner rammen om de ugentlige danskermøder, hvor løst og fast bliver drøftet under afslappede former.

Dansk bryg
”The Danish Garden” er blevet mere end rammen om danskermøderne. Et typisk dansk projekt har her set dagens lys. Projektet begyndte på det sidste hold, og det har allerede bredt sig i området. Baghdad Beer Brewery er navnet på et projekt, hvor danskerne brygger forskellige slags øl, som nydes under kyndig vejledning af brygmesteren. Traditionen har medført at en konkurrent, i form af en gruppe civile amerikanere i lokalområdet, der nu også har bevæget sig ud i den ædle bryggerkunst. I NTM-I er man under ”Two Can Rule” der betyder at soldaterne maximalt må nyde to øl.

Trafiksikkerhed
Sikkerhedssituationen i området er forholdsvis rolig. Det sker dog at der bliver sendt raketter eller mortere ind over den Internationale Zone heldigvis sjældent med alvorlige skader til følge.
Den største trussel mod sikkerheden har næsten været trafikken, da der tilsyneladende hersker tvivl om, hvilke trafikregler, som er gældende. Der er dog to regler som helt sikkert giver forkørselsret. Største bil, helst pansret, og størst kaliber på taget.