[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Besætningen på det danske missilfartøj Viben har sejlet sin sidste patrulje i Middelhavet. Viben har siden midten af december regelmæssigt patruljeret Middelhavet langs Libanons kyst. I dag er det slut.

- Vi har løst opgaven godt, og jeg synes, vi kan være stolte af den indsats, vi har ydet, siger kaptajnløjtnant Peter Jaszczak, som har været af sted som chef af to omgange.

Det danske bidrag til FN’s UNIFIL (The United Nations Interim Force in Lebanon) maritime mission i området begyndte med fartøjerne Ravnen og Glenten i oktober 2006. I december blev de to afløst af Viben.

FNs ældste mission
Missionen i Libanon er en af de ældste fredsbevarende missioner i de Forenede Nationer. Missionen blev oprettet i 1978. Formålet for FN-styrkerne er at skabe rammer for fred i det konfliktfyldte område mellem Libanon og Israel.
Sidste sommer blev missionen så udvidet med et maritimt bidrag under tysk kommando. Den maritime styrke har blandt andet til opgave at forhindre indsmugling af våben til Hizbollah og andre bevæbnede grupper i den sydlige del af Libanon.
Missionen fortsætter med nye styrkebidrag fra andre lande.

Hjemme sidst på måneden
Viben og dens 29 mand store besætning sejler hjemad allerede i morgen. Men de har ikke været alene i Middelhavet.
Igennem den et år lange mission, har de danske fartøjer holdt til i Limassol på Cypern, hvor et støtteelement har været stillet op. Den helt store opgave i sammenpakningen og hjemtagelsen ligger hos dem. Den 26. august vil alt blive pakket ombord på et chartret skib, og mandskabet bliver fløjet hjem.

Den 31. august kommer Viben hjem, og besætningen vil blive festligt modtaget i Korsør.

Se tv-indslag om UNIFIL-missionens afslutning og hør kaptajnløjtnant Peter Jaszczak fortælle om missionen.