[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

- Den store ros skal gå til vores tekniske personel, siger chef for operationerne i HELDET (helikopter detachementet) Claus Andersen.
- Vi har intet aflyst på grund af mangel på fly. Vi har dog haft en enkelt aflysning, som skyldtes tekniske problemer. Men ellers har aflysningerne været på grund af, at dem vi støtter har aflyst eller udefrakommende forhold som for eksempel vejret.

De fire danske Fennec-helikoptere i Basra løser en fast opgave, hvor de støtter britiske soldaters konvojer mellem Kuwait og Basra. Og siden august har helikopterne fløjet 231 ud 237 planlagte flyvninger. Altså en effektivitet på hen ved 98 procent.

Missionen giver gode rutiner
De danske soldater løser en fast opgave.
- Det er det samme, der sker hver dag, og det gør, at vi kender operationsmønstret og kan planlægge rigtig godt, forklarer Claus Andersen.
Det betyder også, at når helikopterne ikke er i luften, bliver de hele tiden vedligeholdt.
- Teknikerne søger for, at fartøjerne hele tiden er til rådighed og kan løse opgaverne. Der er næsten dagligt småting, der skal repareres. Fejl ved en radio eller et kabel, som skal sættes på igen. Men det er småting, som ikke betyder noget. Jeg er alt i alt meget imponeret over, at helikopterne stadig flyver så godt. Det er en meget meget stabil helikopter vi har, siger Claus Andersen.

Styrker briternes sikkerhed
De danske helikoptere leder hovedsageligt efter vejsidebomber, som er det største problem for kolonner i området. De amerikanske soldater, som ofte kører på samme rute som briterne, er næsten dagligt udsat for vejsidebomber. Siden de danske helikoptere er kommet til Basra, har briterne HELDET støtter været udsat for én vejsidebombe (uden skade på materiel eller personer).
- Personligt er jeg overbevist om, at det skyldes, at der hænger en helikopter henover, siger Claus Andersen.

De danske helikoptere bliver i Irak indtil årsskiftet.