[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Normalt er det gardere, der befolker Livgardens Kaserne, men fredag eftermiddag kunne man opleve et helt andet syn: Et F-16 fly var blevet stillet op som trækplaster for kulturnatten. Bag denne happening stod flyvevåbnets historiske samling.
- Klokken tolv mødtes vi på Livgardens Kaserne og spiste lidt mad sammen. Klokken fire var F-16 flyet sat op, fortæller seniorsergent Lars Søe-Jensen, der er den daglige leder af flyvevåbnets historiske samling.
Opstillingen af flyet skyldes ene og alene en flok dedikerede pensionister fra flyvevåbnet. De samles hver uge et par timer og yder et stykke frivilligt arbejde. Og det er deres fortjeneste, at et udfaset F-16 fly nu kan transporteres rundt i hele landet. Normalt tager det to dage at tage vinger, højde- og sideror af et F-16 fly.
- Men vi kan skille flyet ad på 2 ½ time takket være nogle modifikationer, som vores kreative pensionister har fundet på. Vi kalder den flyvevåbnets saml let udgave af en F-16, siger seniorsergent Lars Søe-Jensen.

F-16 på landevejene
Når F-16 flyet skal rundt i landet bliver det transporteret på en blokvogn. Vinger og ror transporteres på en medfølgende lastbil. Men det skal snart være slut. Planen er, at pensionisterne også udtænker et system, så det store fly kan rulle af blokvognen. Så de kan passende lægge hjernerne i blød i de par timer om ugen, hvor de mødes og arbejder i al fordragelighed.
- Stemningen er som altid i systemet: Hård og ubarmhjertig, men og munter og jovial, siger Lars Søe-Jensen.
F-16 flyet vejer rundt regnet 3 ½ tons og fungerer som et blikfang for Forsvaret de 60 dage om året, hvor det bliver udstillet rundt om i landet.

Se hvordan flyet bliver samlet.