[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

AIM-9X er navnet på flyvevåbnets seneste våbenindkøb til den danske F16-flåde. Missilet er et varmesøgende missil beregnet til luftkamp. Det har en længere rækkevidde end andre varmesøgende missiler, men det smarteste ved AIM-9X er, at missilet har en meget større manøvredygtighed.

Større angrebsvinkel
Med AIM-9X kan F16-flyene nu affyre missiler uden at have flyets næse rettet direkte mod målet.

- Før kunne vi kun skyde ligefrem efter, nu kan vi skyde længere ud til siderne. At F16-flyene kan affyre missiler inden for en bredere ”vifte” end før, betyder helt konkret, at flyet nu kan ramme flere mål umiddelbart efter hinanden, uden at flyet skal rettes ind mod målet først, fortæller kaptajn Morten Jensen, presseofficer i FTK.

Som en del af det nye missilsystem har F16-flyene fået nyt sigteudstyr, der er sat fast på pilotens hjelm. Med det nye sigteudstyr kan piloten nu affyre missiler i sin hjelmretning, og de første tests er indtil videre forløbet fint.

Ikke Top Gun foreløbigt
Måske lyder dogfights med fjendtlige fly a la Top Gun ikke som det mest sandsynlige scenarium for luftens Jenser i den nærmeste fremtid. På den anden side er det bedre at være forberedt, hvis et eventuelt operativt behov en gang i fremtiden skulle opstå. 
 
- Vi bliver jo nødt til at følge med udviklingen, ved at fremtidssikre os mod både formodede og reelle trusler. Hvis kamp mod fjendtlige fly skulle blive et fremtidsscenarium, vil det være et stort problem, hvis vi ikke har materiellet til at klare opgaven, siger Morten Jensen.