[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Når Danmark til efteråret sender overvågningshelikoptere til Basra-området i Irak, er det en af Forsvarets mest fleksible enheder, som træder til. Mandskabet bag Fennec-helikopterne har faktisk allerede en masse gode erfaringer fra Irak at trække på.

Fra oktober 2005 til januar 2006 havde eskadrille 724 tre helikoptere i Irak. I forbindelse med parlamentsvalget og en folkeafstemning blev de brugt til overvågningsopgaver, og de erfaringer er meget værdifulde.

- Vi skal have gjort materiellet klar i forhold til opgaven og sørge for, at alle mand har den nødvendige uddannelse. Nu har vi været i Irak før, og derfor har vi et rigtig godt fodfæste, siger oberst Søren Møller Poulsen, som er chef for Helikopter Wing Karup.

Fleksible helikoptere
De danske Fennec-helikoptere har haft en omtumlet tilværelse, siden de blev købt i 1987. Oprindeligt var det meningen, at de skulle kunne nedkæmpe sovjetiske kampvogne. Med den kolde krigs ophør viste det sig imidlertid, at helikopterne er meget fleksible. Derfor er folkene i Helikopter Wing Karup også klar til at gå i krig med de nye opgaver.

- I øjeblikket har vi fire helikoptere på vej til Norge, hvor de skal deltage i Cold Response (en vinterkrigsøvelse, red.). Og man kan godt sammenligne det at operere i ekstrem kulde med at operere i ekstrem varme. Det handler om at passe på sig selv og på sit udstyr, siger Søren Møller Poulsen.

Sidste gang Fennec-helikopterne var i Irak, fik de kun to-tre ugers varsel - og det lykkedes. Denne gang er der bedre tid, og de næste måneder skal blandt andet bruges til at få logistikken på plads.


Eskadrille 724 kommer til at arbejde med at få logistikken på plads de næste måneder.