[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

”Jeg forventer, at det fungerer, som det skal”, lyder det fra ingeniør ved FMT Henning Rose forud for testen af den ene af de Fennec-helikoptere, der skal med Eskadrille 724 til Irak. Helikopteren har fået monteret nyt sikkerhedsudstyr, og testen skal sikre, at udstyret virker optimalt og har indvirkning på helikopterens øvrige systemer.

Briefing før test
Det er kaptajn C. Loldrup (DES), der briefer alle forud for prøveflyvningen. Koncentrationen er i top, imens hele testprogrammet bliver gennemgået, så alle kender deres roller. Fennec’en står foran hangaren i Karup. Efter en gennemgang af udstyret startes motoren, og rotorbladene begynder at snurre. Det er tid til selve testflyvningen.
På jorden bliver det udstyr, der skal agere varmesøgende missiler, sat op. En laserstråle gør det ud for missilet. Henning Rose er stadig sikker på, at testen falder positivt ud:
”Vi har i hvert fald gjort, hvad vi kan, for at være så forudseende som muligt, så nu håber vi, at alt virker efter hensigten.”

Der må skydes
Pludselig hænger Fennec’en i luften på det aftalte sted. Laserstrålen rammer helikopteren, og det udløser de flares, der får missilet til at skifte kurs, så det ikke rammer helikopteren. Sikkerhedssystemet virker. Efter et par timers test lander Fennec’en igen. DES er tilfreds:
”Der skal fixes et par småting, men det er kun småting. Ellers fungerer det fint. Det er et super godt system, der øger sikkerheden for besætningen”, siger han efter endt test.
Eskadrille 724 afløser hærens bidrag i Irak til august