[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Den russiske trawler stødte på grund og sank ved Flæserne tæt på Torshavn. Trawleren havde netop fået påfyldt 270 tons gasolie, og ved grundstødningen gik der hul på en af skibets tanke, så omkring 30 tons olie slap ud. Olien er en blanding af smøreolie, hydraulikolie og gasolie, og den skal nu samles op.- De færøske myndigheder har bedt om hjælp til at få transporteret udstyr fra Bergen i Norge til Færøerne. Derfor har vi rekvireret en C-130er fra Aalborg, fortæller orlogskaptajn Eli Lyngvej-Larsen fra Færøernes Kommando.

Aalborg-Bergen-Torshavn
Transportflyene fra Aalborg har hentet udstyret til at bekæmpe olieforureningen i Bergen, og har derefter fløjet det til Vagar lufthavn på Færøerne.
- Udstyret består blandt andet af nogle specielle sække, der indeholder et materiale, der opsuger olien. Men kun smøre- og hydraulikolien. Gasolien kan ikke samles op. Den fordamper og forsvinder af sig selv. Efter et døgn er cirka 70 procent af gasolien fordampet, fortæller han.

Da trawleren stødte på grund var der 34 mand ombord, og de blev evakueret uden dramatik. Trawleren der nu ligger på 70 meter vand har stadigvæk omkring 250 tons olie ombord, men den ser ikke ud til at lække. Olien skal nu hentes op af tankene.