[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Lås på toiletter og badecontainere, festivaltoiletter og håndvask med alkoholgele. Det er den - beskidte - virkelighed for de danske soldater Camp Einherjer, hvor der i øjeblikket er forbud mod at lave spildevand.

Forbuddet skyldes, at den nye lejrs 40 kubikmeter store septiktank er kollapset. Tanken blev ødelagt, da en lokal chauffør i forbindelse med tømning af tanken kørte sin lastbil for tæt på og knuste tankens top.
Mens forbuddet mod at producere spildevand er i kraft, er der opstillet 20 ekstra festivaltoiletter i lejren, og den vigtige håndvask klares med desinficerende væske. De danske soldater bader i den britiske Camp Charlie, hvor de også spiser, mens deres eget køkken bliver bygget. Camp Charlie ligger omkring en kilometer fra Camp Einherjer, men på den samme store base som den danske lejr.

For at udnytte de badetider, som danskerne er blevet tildelt og spare på såvel vand som opvarmning, har ledelsen bedt soldaterne om at tage korte bade. Heldigvis er temperaturen i det danske ansvarsområde i øjeblikket kun som på en god dansk sensommerdag, så soldaterne har ikke det samme behov for at bade som om sommeren, hvor temperaturen ofte kommer over 50 grader.

Oberst Per Mikkelsen, chef for den danske bataljon i Irak, er blevet lovet, at den gamle tank er gravet op og erstattet af en ny i løbet af en uges tid. Men obersten tager løftet med det forbehold, som er nødvendigt, når opgaver skal løses lokalt.

Indtil videre må soldaterne klare sig uden at spilde vand.