[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]


Torsdag den 13. september blev det første af hærens nye infanterikampkøretøjer (IKK) leveret til Forsvarets Materieltjeneste. Køretøjet er dog ikke kommet til Danmark endnu, det er i Sverige, hvor den første del af uddannelse foregår.
 
- Lige nu er vi gået i gang med at uddanne de instruktører, der skal undervise på hærens kampskole. Vi forventer at have alle instruktører færdiguddannet i uge 51, så vi kan starte den egentlige uddannelse i januar, siger kaptajn Mogens Rasmus Mogensen, chef for IKK og PVM sektionen ved hærens kampskole i Oksbøl.

Nye taktikker
De nye infanterikampkøretøjer er af typen CV 9035 og er bygget af Svenske BEA Systems Hägglunds. Danmark har aldrig haft et køretøj af denne type, så uddannelsen i at bruge dem kræver, at der tænkes helt nyt.

- Brugerne af de nye køretøjer skal uddannes på en helt ny måde. For de er ikke helt en kampvognfolk og ikke helt infanteri, men et sted midt i mellem. Vi har selvfølgelig gjort os en masse tanker om, hvordan det skal gøres, men nu skal vi i praksis finde ud af, hvad der virker og ikke virker, siger kaptajn Mogens Rasmus Mogensen

Uddannelsen af de soldater, der skal bruge køretøjerne, kommer til at tage 24 uger. Der bliver uddannet et helt kompagni af gangen. Helt fra konstabel til kaptajn, og det første kompagni bliver et erfaringskompagni, der skal være med til at udvikle uddannelsen. Men uddannelsen er ikke nok til, at IKKerne kan sendes ud på mission.

- Når de har forladt os på kampskolen, er de uddannede, men ikke rutinerede. Det skal de bruge halvandet år på, så vi regner med, at de kan sendes ud fra februar 2010, siger kaptajn Mogens Rasmus Mogensen.