[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Er der plads til homoseksuelle i Forsvaret, eller bliver bøsser og lesbiske udsat for diskrimination? Det spørgsmål vil Hans Henrik Erland Hansen fra det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø undersøge.

Inspirationen til undersøgelsen kommer blandt andet fra Sverige, hvor erfaringer viser, at bøsser mobbes, blandt andet med vittigheder, og i enkelte tilfælde er blevet truet med tæsk. Hans Henrik Erland Hansen vil, ifølge Ritzau, ikke blive overrasket over, hvis det samme er tilfældet i Danmark.

En finke af panden
Heller ikke seniorsergent Fin Nielsen, der selv er homoseksuel, vil blive overrasket, hvis undersøgelsen afdækker mobning af homoseksuelle i forsvaret.
- Jeg kan da sagtens forestille mig, at det kan give lidt problemer ude på kasernerne og flyvestationerne, hvis man er homoseksuel, siger Finn Nielsen. Han har igennem det meste af sin lange tjeneste i Forsvaret været åben omkring sin seksualitet.
Selv har Fin Nielsen aldrig haft problemer på grund af sin homoseksualitet. Men han er også atypisk, fordi han altid har haft stabsarbejde, vurderer han.
- Personligt har jeg kun positive erfaringer. Det sker, at der er en, der fortæller en vittighed om homoseksuelle. Men det ser jeg som udtryk for, at folk ikke tænke sig om, og jeg griner bare med. Og hvis der er andet i det, er jeg for tykhudet til at opdage det, siger han med et smil.  

Godt det kommer frem
I Forsvarets Personeltjeneste frygter de ikke undersøgelsen. Tværtimod. Forsvaret har igennem de senere år arbejdet på at komme chikanerier og diskrimination til livs og vil gerne have et eventuelt problem afdækket.
- Hvis minoritetsgrupper eller enkeltpersoner bliver mobbet eller på anden måde har det svært i Forsvaret, er det kun godt at få det frem i lyset, så vi kan tage hånd om det, siger chefen for Forsvarets Personelpolitiksektion, oberstløjtnant Erik Nordahl-Pedersen.