[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Når danske soldater befinder sig i den skarpe ende i missionsområderne, skal de have den nødvendige lægestøtte. Hvis uheldet er ude og en soldat bliver ramt at et projektil eller fragmenter fra en granat eller mine, skal lægerne kunne behandle skaderne.

Forsvarets læger arbejder tæt sammen med det civile sundhedsvæsen. Heldigvis er det rimeligt sjældent, at de danske hospitaler modtager patienter med skudsår. Det betyder dog også, at lægerne typisk ikke har den store erfaring med den slags skader.

Derfor har Forsvarets Sundhedstjeneste i mere end 30 år arrangeret operationsøvelser, hvor lægerne får mulighed for at operere på grise, som er blevet skudt. Svinene bedøves, hvorefter de bliver skudt et bestemt sted. På den måde kan man simulere og træne operation af flere typer skudsår. Efter operationen bliver grisene aflivet. Øvelserne foregår i øvrigt i fuld overensstemmelse med Justitsministeriets retningslinjer.

- Det er jo vigtigt, at man har prøvet de her ting i praksis, inden man står ude i den virkelige situation, siger generallæge Erik Darre, chef for Forsvarets Sundhedstjeneste.

Forleden var endnu et hold læger igennem øvelsen i Jægerspris. Desuden var et hold engelske militærlæger på besøg. De skal fra oktober bemande det felthospital, der støtter de danske styrker i Helmand-provinsen.

Du kan se mere på forsvarskanalen.dk – vælg udsendelsen fra fredag den 25. maj klokken 13.30.