[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Pepsi har været til den afsluttende dyrlægekontrol, og allerede i denne uge flyver schæferhunden og dens fører, flyveroverkonstabel Tom, hjem til Danmark. Tre måneders bevogtning af flight linen på Kandahar Air Field i det sydlige Afghanistan er næsten overstået for de 32 soldater og fire hunde fra Combat Support Wing. De har været det danske hold 1 på den store luftbase. NATOs vigtigste port til den sydlige del af Afghanistan.
- Vi er ude på flight line og kører og går patruljer. Danskerne har ansvaret for at passe på alle de fly og helikoptere, der er på basen, forklarer Tom.
Danskernes opgave handler primært om at sørge for, at det kun er personer med opgaver ved flyene, der kommer på den kilometer lange flight line. Bevogtningen af selve basen er det andre, der tager sig af. Men Tom og Pepsi har været ude ved lejrens ydre hegn et par gange, når der er gået alarmer, og der har været behov for en hund til at følge spor. I alle tilfælde har et hulepindsvin fået skylden for balladen.

Bange for bid
Holdningen til danskerne og deres hunde har forandret sig, siden de ankom i slutningen af juli. I de første tre uger måtte hundene ikke arbejde, fordi lejrens ledelse var bange for, at de ville bide. Derfor måtte danskerne lave opvisninger for at vise, at de danske hunde kun bider, hvis deres førere beordrer dem til det. Men den rolige indledning på missionen var egentlig meget heldig.
- Det var hårdt for hundene at komme fra den kølige, danske sommer og ned i den brændende varme. Underlaget var også hårdt for hundenes poter. Men de har nu klaret det fantastisk godt. Jeg havde regnet med flere problemer, siger Tom, som sammen med kollegerne brugte de tre uger på at komme ordentligt på plads.

Hundene bliver sløve
Som soldat synes Tom, at bevogtningen af de mange fly og helikoptere er en utrolig vigtig opgave. Danskerne har haft meget at lave, fordi amerikanerne, som stod for sikkerheden inden danskerne kom, lod folk bruge flight linen som transportvej. En praksis danskerne har fået stoppet. Men opgaven er triviel for hundene, der kun udnytter en brøkdel af deres færdigheder.
- Normalt følger man op, når hundene får færten af noget. Men her følger vi ikke op, fordi der så mange spor, og fordi der ikke er nogen banditter. Det gør hundene sløve, så det er godt, at vi kun skal være her i tre måneder ad gangen, siger Tom.
Nu glæder han sig til at komme hjem. Først og fremmest fordi han skal være far. Men han ser også frem til at træne med Pepsi, så den kan komme tilbage i topform. Allerede til januar er de to tilbage i Kandahar til tre nye måneder.