[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Ved Hundetjenesten på Flyvestation Karup skal de bruge schæferhunde til bevogtning og patruljetjeneste. Igennem mange år har de fået hunde, der af en eller anden grund er blevet til overs. Det kan være fra skilsmisser, fra familier, hvor børnene er blevet allergiske eller fra dyrlæger, der har fået en hvalpe til aflivning, men vil give den en ekstra chance.

Ny mode
Men som så meget andet ændrer hundemoden sig. Folk køber ikke så mange schæferhunde mere, og derfor bliver der heller ikke så mange til overs. Ved Hundetjenesten har de prøvet at bruge andre hundetyper som rottweiler og dobermann, men ingen hunde har kunnet måle sig med schæferen.

- Schæferhunden er den hundetype, der er bedst egnet til vores formål. Det er en allround-hund, der er tolerant over for varme og kulde, og ikke særlig sart. Vi har forsøgt med andre typer, men ingen lever helt op til schæferen, fortæller oversergent Flemming Carlsen fra Hundetjenesten i Karup.

Hvalp i plejefamilie
Derfor er hundetjenesten nu begyndt at rekruttere hundene på en ny måde.
- Vi er begyndt at købe hundehvalpe direkte fra opdrætterne. Hvalpene får vi så i plejefamilie det første år, fortæller Flemming Carlsen.

Plejefamilierne er ansatte på Flyvestation Karup. Hver morgen afleverer de hvalpene i en slags børnehave på flyvestationen, hvor hvalpene går til træning. Om aftenen henter de så hvalpene igen. Efter et år overtager Hundetjenesten hvalpene permanent.

Alle hunde, der kommer ind til hundeskolen, bliver testet. De skal nemlig have nogle ganske bestemte egenskaber, for at de kan bruges som tjenestehund.
- Hunden bliver prøvet på nysgerrighed, legelyst, og hvor let, den har ved halsgivning (at gø red.). Og så bliver den testet i mange forskellige typer af miljøer. Det kan være at gå ind og ud af køretøjer, på glatte gulve og trapper. Det skal også være en hund, der er lidt fanden i voldsk og vil gå gennem ild og vand uden at tænke for meget over det, fortæller oversergent Flemming Carlsen fra Hundetjenesten i Karup.

Hundetjenesten er altid interesseret i schæferhvalpe. Hvis man har en uønsket schæferhvalp, kan man kontakte den militære hundetjeneste ved Flyvevåbnets Førings- og Operationsstøtteskole på telefon 97 10 15 50 lokale 8553.