[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Hvis en Leopard 2 A5 kampvogn skulle skrive en kontaktannonce, kunne den passende begynde med ordene: Jeg er bundsolid, har gennemslagskraft og kan begå mig i de fleste miljøer. Men det bliver næppe aktuelt for den 62 tons tunge kampvogn med en motor på 1500 hestekræfter at indynde sig hos dens besætning. De har allerede set fordelene ved den stærke kampvogn.
- Den er fantastisk at køre. Og så er man er sikker i en Leopard 2 A5. Jeg føler i hvert fald en større beskyttelse i Leopard 2 A5 kampvognen end i et hvilket som helst andet køretøj, siger kaptajn Bjarne Hundevad, der er chef i 2. kampvognseskadron i Jydske Dragonregiment.
Han påpeger, at kampvognens helt store fordel er dens pansring, mobilitet og ildkraft.

Stor træfsikkerhed
Kampvognen er forsynet med et ”Hunter Killer” system. Det betyder, at besætningen kan skyde på et mål, samtidig med at der sigtes på et andet. Med blot et enkelt tryk på en knap drejes kanonen lynhurtigt til det nye mål, og der kan afgives skud.
- Kampvognen kan skyde op til fire kilometer og ramme et vindue i et hus eller en bestemt bil. Når vi skyder på den afstand er der næsten hundrede procent træfsikkerhed, understreger Bjarne Hundevad.
Samtidig har kampvognen en stor gennembrydningsevne.
- Hvis taleban er gået i beskyttelse i deres compounds, kan vi bryde igennem uden at skulle tæt på. Hvis vi kan se dem, kan vi også ramme dem, siger Bjarne Hundevad, der sammenligner kampvognens ildkraft med flybomber.

Holder fjenden nede
Kampvognen kan bevæge sig med en tophastighed på 68 kilometer i timen. I terræn er dens rækkevidde cirka 125 kilometer.
- En kampvogn kan bevæge sig hurtigt og beskyttet i forhold til fjenden. Den er ikke hæmmet af grøfter, volde og ufremkommeligt terræn. Så kampvognene er de helt rigtige til at holde fjenden nede.
Forsvaret regner med at bruge Leopard 2 A5 kampvognene de næste 25 år. Og som kampvognene fungerer nu, kan Bjarne Hundevad næppe være utilfreds med den beslutning.
- I forhold til andre typer kampvogne, som jeg har kørt i både i Danmark og i udlandet, er denne klart den bedste, siger han.