[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

De fire Fennec-helikoptere fra Karup er efter måneders forberedelse klar til i denne uge at tage til Irak.
Helikopterne var allerede dernede i 2005, og briterne var i den forbindelse så tilfredse med den danske indsats, at de nu har bedt om at få kapaciteten derned igen.
Opgaven er, ligesom dengang, at assistere briterne med overvågning og observation. Derudover kan helikopterne udføre mindre transportopgaver. Men nogle ting er dog ændret.
Helikopterne er blevet forsynet med ekstra beskyttelse, som skal sikre besætningen mod varmesøgende missiler og nyt observationsudstyr.

Krybdyr og psykologi
Men det er ikke kun helikopterne, som er blevet forberedt til afgang. Også soldaterne, som skal afsted, har gennemgået et intensivt uddannelsesprogram.
Udover ekstra træning i almindelige militære færdigheder har de modtaget undervisning i blandt andet psykologi og irakisk historie og sprog.
Soldaterne er blevet forberedt på de fysiske og psykisk reaktioner og påvirkninger en udsendelse naturligt giver, og har fået forskellige redskaber til f.eks. stresshåndtering.
En udsendelse til Irak er også et ophold i et eksotisk område med fremmed natur. Derfor har soldaterne været på besøg i Randers Regnskov, hvor de har lært lidt om de slanger og krybdyr som lever i Irak.

Alt er pakket og klart og mandskab og helikoptere tager afsted i denne uge. Helikopterbidraget skal være i Irak indtil nytår, men mandskabet skifter i oktober.