[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

De mennesker, der gør tjeneste i Forsvaret, fortjener mere anerkendelse i det danske samfund, mener forsvarsminister Søren Gade Derfor foreslog ministeren mandag på sin årlige briefing for pressen, at danske soldater skal have en årlig hyldestdag.
Den danske veteranorganisation, De Blå Baretter, støtter ikke uventet ministerens forslag.
- Det synes jeg, er en rigtigt god ide. Det kunne så passende være den 29. maj, som i forvejen er den internationale Peacekeepers Day. Så kan man sætte mere fokus på den, i stedet for at lave flere forskellige dage, siger formand Bjarne Hesselberg.

International inspiration
Ideen til hyldestdagen kan ministeren meget vel have hentet i Storbritannien. Her bestemte regeringen sidste år, at den 27. juni skal være en årligt tilbagevendende veteranernes dag.
Formålet med dagen er blandt andet at øge den folkelige opmærksomhed på det bidrag, som folk i forsvaret har ydet.
- Fra i år skal veteranernes dag have en fast plads i kalenderen. Den 27. juni hylder vi dem, der har gjort tjeneste i de væbnede styrker. Der er mange tusinde veteraner blandt os. Vi skal være stolte af dem, sagde den britiske forsvarsminister Des Browne dengang.

Storbritannien højtideligholder i forvejen den 11. november som en mindedag for de soldater, der er døde i landets krige. I USA er den 11. november veterandag, og dagen er en national helligdag. Også i Frankrig er den 11. november mindedag, hvor både døde og levende soldater hyldes.