[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Christian Reinhold, presseofficer.

Taleban har indtil for nylig haft to stærke positioner i det sydlige Afghanistan: Upper Gereshk Valley og Musa Qala. I løbet af sommeren og efteråret blev Taleban fortrængt fra store dele af Upper Gereshk Valley af blandt andre danske styrker. Nu er det sidste af Talebans ”strong holds” i det sydlige Afghanistan faldet.

”At Musa Qala nu er faldet og er i hænderne på de afghanske sikkerhedsstyrker, kan betyde begyndelsen på enden for Taleban her i vores område,” siger chefen for den danske bataljon i Afghanistan, oberst Kim Kristensen.

Den danske bataljon har også spillet en betydelig rolle i forbindelse med erobringen af Musa Qala. ”Vi har sørget for ro i Gereshk og i Upper Gereshk Valley og dermed skabt forudsætninger for, at operationen i Musa Qala kunne gennemføres,” fortæller Kim Kristensen. 

”Hvis det virkelig er begyndelsen til enden for Taleban - og det håber vi inderligt, det er - så har vi en lang række planer for projekter til glæde for lokalbefolkningen, som straks skal sættes i gang.”