[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

- NATO har overtaget i Afghanistan og er proaktiv. Vi har initiativet.

Det var ordene, da en sjælden fugl i onsdags besøgte Danmark: Den Canadiske general Raymond Henault, formand for NATO’s militære komité. Henault er bindeledet mellem NATO og medlemslandenes politiske ledere.

- Vi ser ikke længere store styrker af modstandere, der prøver at angribe NATO. De har lært, at vi slår fra os, og at NATO forsvarer sine interesser, sine egne og det afghanske folk. I stedet ser vi, at vores modstandere bruger vejsidebomber og selvmordsangreb og ting i den dur. Vi vil fortsætte med at udvikle det sikre og rolige område og forhindre Talebanangreb på regeringsstyrker og NGO’er. I denne opgave arbejder vi meget sammen med den afghanske hær, fortalte general Henault.

General Raymond Henault stillede op til et pressemøde på Kastellet, hvor journalister fra Danmarks Radio og Berlingske var til stede.

Langvarig trussel    
I følge Henault vil truslen fra Afghanistan være der i lang tid. Måske for altid. Det vil på længere sigt blive den afghanske regerings problem, som de må håndtere med deres sikkerhedsstyrker, hæren og politiet. Generalen er dog fortrøstningsfuld.

- Den afghanske hær bliver fortsat dygtigere. Den er nu oppe på 35.000 mand og bliver yderligere fordoblet. Det afghanske politi er oppe på 60.000 mand, og skal også forøges, sagde Henault.

NATO er i gang med en vigtig proces i Afghanistan og skal sørge for sikkerhed og stabilitet i hele landet.

- Meget af det, vi gør, er svært, for vi arbejder i områder, hvor der før har hersket lovløse tilstande. Der vil selvfølgelig være modstand. Det er ikke kun Taleban, vi står over for, men også Al-Qaeda  og andre udenlandske krigere, der vil forhindre den afghanske regerings indflydelse i de områder, fortsatte generalen.

Til journalisternes spørgsmål om der ikke er for få tropper i Afghanistan, svarede generalen:

- Jo flere tropper des bedre. Med flere tropper kunne vi mindske risikoen for den enkelte soldat. Men vores operationsplan skitserer et antal soldater, som er meget tæt på det, vi har nu. Vi har sandsynligvis mere end 90 procent af de tropper og det materiel, der forlanges af operationsplanerne. Så vi kan snart opfylde de mål, der er sat på det politiske plan. Dog er vi spredt tyndt i nogle områder, og vi anmoder løbende medlemslandene om at yde det ekstra mandskab til at fylde hullerne ud, sagde general Henault.